Lyckseles torg är öde och tomt

Är just nu i Lycksele under några dagar. Lycksele är ju min gamla hemstad. Här växte jag upp och under mina gymnasieår var Lycksele en levande metropol. Många ungdomar, liv och rörelse. Situationen idag är tyvärr en annan.

Jag är inte ute efter att slå ned på min hemstad, absolut inte. Jag har många goda minnen från mina uppväxtår och skulle inte vilja ändra på det. Det handlar om en politisk planeringsmiss helt enkelt.

En förändring som var (enligt mig) ett stort misstag skedde under mina år i Lycksele. Staden ville bli som alla andra och byggde ett bilfritt torg, en gågata. Problemet var att Lyckseles invånare inte är som alla andra. Här används bilen på ett helt annat sätt än i många andra städer. Lyckseleborna ska kunna parkera utanför affärsentrén.

Resultatet av ett bilfritt torg blev ödslighet. Det som förr var ett ständigt flöde av människor och bilar är nu ett ödsligt torg. Självklar överdriver jag något men så långt från sanningen är jag inte.

Idag efter 17.00 gick jag genom staden och var nästan ensam på torget. Inga bilar och inga människor. Inte kan detta vara bra för en stad med lite ambitioner. Vilken handlare överlever utan att det finns folk som konsumerar? Förstår varför ICA flyttat från centrum och öppnat butik nära E 12:an istället.

Lyckseles politiker gjorde ett felsteg när gågatan etablerades. Pulsen försvann och därmed en del av Lyckseles framtid, tyvärr.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. K-R Hörling

    Du har helt rätt. Tyvärr finns det för lite kunskap om stadsutveckling, centrum, gestaltning och planfrågor i det politiska Lycksele. Vet att du som f.d. Lyckselebo och nu vice ordf. i byggnadsnämnden i Umeå har det rätta perspektivet i ärendet.

    Rivningen av Jugendhuset och den s.k. gågatan blev startskottet till förfallet. S-partiet m.fl. har förstört möjligheten till ett centrum som ankommer en stad i södra Lappland.
    Tyvärr. Kanske kan ett nytt politiskt styre rätta till de begångna felen. Vi får satsa på det. Nu finns bara motorveckan en gång/år som livar upp lite. De övriga 51 veckorna förblir centrum allt dödare. Planmisslyckandet blir allt tydligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.