Ess kvar i leken

När kommer den ekonomiska vändningen? En del tror att botten är nådd och andra tror att det värsta inte inträffat ännu. En del tror på att mer statliga stimulanser ska fixa Sveriges interna problem.medan andra tror att det enbart skulle förvärra den kris vi är i.

Oavsett vem som äger sanningen i efterhand (det brukar ju vara många som vet hur saker skulle ha gjorts just i efterhand) är det nog klokt att inte bränna allt ekonomiskt krut det första man gör. Det måste finnas några ess kvar i leken innan man har hela bilden klar för sig.

Idag har hushållen generellt aldrig haft det ekonomiskt bättre. Låga räntor, lägre skatter än på mycket länge och stora reallöneökningar under många år. Undantaget är de hushåll där den ene eller båda hamnat i arbetslöshet.

En ljusning vi ser framför oss på arbetsmarknaden är kommande pensionsavgånger (framförallt inom offentliga sektor) och som får en rejäl fart 2011. Då hävdas det bli arbetskraftsbrist t o m.

Med andra ord finns det en ljusning i den ekonomiskt mörka tunneln. En tunnel som med varierande längd faktiskt dyker upp med jämna mellanrum. Så har det alltid varit och så kommer det även att vara i framtiden. Efter tunneln kommer man ut i ljuset igen. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att bli.

Hur rustar man sig för att parera denna självklarhet inför nästa gång det sker? Vad är rätta medicinen?

Tja, höga skatter och stora lån är nog inte melodin. Jag tror det gäller att sprida sina egna och det offentligas risktagande på så många hästar (om uttrycket ursäktas) som möjligt. Det ger snabbare återhämtning när det vänder och en kortare tunnel som man ska igenom.

På återhörande.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.