Del 1: Grundskolan

 

Det visar sig att Umeå kommuns kostnader per elev inte motsvaras av det förväntade resultatet. Trots höga kostnader per elev lyser siffrorna röda för Umeå när resultaten av den ekonomiska resursen ska räknas in. Vi rankas i det avseendet som nummer 253 av landets 290 kommuner.

Man kan påstå att vi får ut för lite effekt av de resurser vi satsar i grundskolan eller omvänt borde det vi satsar resultera i betydligt bättre resultat. Så lite som möjligt av de resurser som satsas per elev får ju försvinna i overheadkostnader. Någonstans på vägen mellan förvaltningen och respektive skola blir det fel. Lund lyckas ju betydligt bättre att med samma kostnad per elev uppnå förväntat resultat än vad Umeå gör. Vi använder med andra ord de skattepengar som går till grundskolan alldeles för ineffektivt.

 

 

Förklaring till SALSA:

Statistiskt beräknade betygsvärden på kommunnivå och skolnivå, i applikationen benämnd modellberäknade värden, för andel elever som uppnått målen samt för genomsnittligt meritvärde. Modellberäknade betygsvärden har tagits fram i en regressionsmodell där hänsyn tagits till föräldrarnas sammanvägda utbildningsnivå, andel pojkar, andel elever födda utomlands, samt andel elever födda i Sverige med båda föräldrar födda utomlands.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.