Historisk satsning på polisen

Det är väldigt glädjande att Alliansregeringen, trots den ekonomiska krisen, har kunnat enas om att rättsväsendet ska få ett tillskott på ytterligare 4 miljarder kronor i år och nästa år.

För 2009 tillskjuts ytterligare 1,4 miljarder kronor och för 2010 föreslås en ramhöjning av anslaget till rättsväsendet på drygt 2,6 miljarder kronor.

Den senaste tidens händelser i Rosengård, Gottsunda och Göteborg visar med all önskvärd tydlighet hur människors liv påverkas negativt av att leva i områden där våld, brott och droger hör till vardagen. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett vem man är eller var man bor. Fler poliser är en viktig åtgärd för att på kort sikt vända utvecklingen i brottsbelastade områden.

Det som långsiktigt kan vända utvecklingen och bromsa brottsligheten är en rejäl satsning på att stävja nyrekryteringen av ungdomar in i brottslighet. Här spelar polisens tillvägagångssätt och bemötande stor roll. Att föräldrar omedelbart kopplas in i fall som rör unga brottslingar är nödvändigt. Föräldrarna är samhällets viktigaste brottsförebyggande resurs.

Inte bara polisen utan hela rättskedjan måste fungera. Därför är det bra och nödvändigt att också Åklagarmyndigheten, Domstolarna och Kriminalvården tillförs ytterligare resurser både i år och nästa år.

Sammantaget har Alliansregeringen under mandatperioden höjt de årliga anslagen till rättsväsendet med drygt fem miljarder kronor. Utöver denna permanenta höjning har ytterligare närmare 2,5 miljarder kronor tillförts som tillfälliga satsningar. 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.