Närmare en civilkuragelag

Idag genomför Allians för Sverige ytterligare ett löfte. Regeringen fattar beslut om att tillsätta en utredning som ska se över möjligheten att införa en lagstadgad skyldighet för var och en att efter förmåga ingripa när en annan människa är i nöd.

Ett antal uppmärksammade fall har inträffat där personer har bevittnat våldsbrott utan att vidta någon åtgärd. Det har satt fokus på frågan om en skyldighet att agera för att bistå nödställda personer. Regeringen har därför utlovat att utreda möjligheten att införa en lagstadgad skyldighet för var och en att efter förmåga ingripa när någon är i nöd.
 
Ett tryggt land förutsätter också att vi bryr oss om och hjälper varandra. I svensk rätt finns idag vissa bestämmelser om skyldighet att ingripa för att hjälpa och skydda. Det finns dock inte någon generell skyldighet att agera vid fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.
 
En ändrad eller förtydligad lagstiftning kan bidra till att fler både känner och tar sitt ansvar. Likgiltighet är inte acceptabelt. Attityder kan förändras och därmed ge oss ett bättre samhällsklimat.
 
Detta är ännu ett förslag som kristdemokraterna gick till val på och nu är på väg att förverkligas.
 
Läs hela artikeln på SVD
Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Tommy

    Har mkt svårt att se hur man skulle kunna genomdriva en lag som gör det straffbart för gemene man att inte ingripa, skyldigheten att anmäla finns redan o jag tror att det räcker.(23:6 BrB)

    Jobbar själv i ett yrke o m en befattning som ger mig både möjlighet o skyldighet att ingripa men därifrån till att alla skall göra detsamma tror jag blir tandlöst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.