Monopol – hot mot utveckling

En av de avgörande orsakerna till att utveckling avstannar är när monopolsituationer uppstår. Olika sätt att se på sakförhållanden, att lösa och att förbättra varor och tjänster minskar i takt med att nya influenser motas bort.

Alla vet att det säkraste sättet att inte utvecklas är att aldrig utsätta sig själv och andra för konkurrens. Hur skulle Björklövens spel sett ut idag om inga andra lag fanns att mäta sig mot? Hur skulle bilarna se ut idag om bara en tillverkare funnits? Hur skulle tandvården fungerat om bara ett synsätt fått styra under 1900-talet? Ja, listan kan göras lång.

En annan effekt är ju lönesituationen och arbetsvillkoren för de anställda. Monopol innebär att förhandlingssituationen för den anställde är om inte obefintlig så nästintill. Varför betala högre löner om personalen inte har några andra arbetsgivare att välja på?

Varför ogillar då socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister att det finns många olika aktörer inom sjukvården och inom skolans område? Varför vill man så våldsamt värna monopolet inom den offentliga sektorn?

Jo, det handlar om makten över människorna. Makten att få bestämma och styra över ditt och mitt liv och peka åt vilket håll vi ska gå.

Ju fler aktörer, ju fler arbetsgivare, ju fler möjligheter för alla att kunna välja och själv bestämma desto mindre makt åt politikerna att styra och ställa.

Det handlar om dessa partiers syn på dig och mig och hur mycket valfrihet som ska tillåtas. Att lönenivån bland offentliganställda skulle öka med fler arbetsgivare bryr sig dessa partier inte om.

Nej, det handlar om vem som ska ha makten över ditt och mitt liv, det är skillnaden.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men vad görs i politiken mot monopolet i kommunbyråkratin att bara föreslå en sorts dagismodell och där byråkratin bestämmer vem som ska föreslå?

    Vad gör ni åt monopolet i att bara en får föreslå en bad- och simhallslösning för Nannakvarteret? När jag erbjöd mig att visa mina idéer här tlll er politiker i Kommunstyrelsen, blev det njet. Så monopol är på olika nivåer hot mot utveckling.

  2. Johan Karlsson

    Mycket bra skrivet! En annan förklaring tror jag heter elitism. Den felaktiga tron på att en utvald skara individer är bättre lämpade att styra än den breda massan. Att tro att vanliga människor inte är kapabla att fatta beslut rörande sina egna liv tycker jag är ett skrämmande exempel på somligas syn på sina medmänniskor. Visst kan man utse världens intelligentaste person att bestämma utbudet i mataffärerna men likväl kommer denne aldrig att kunna hitta den falukorv som samtliga invånare tycker är godast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.