Se helheten

Generellt förs ofta diskussioner utifrån ett väldigt snävt perspektiv. Alla är ju sjävlklart mån om att ens egen situation ska bli så bra som möjligt. Detta är ju inte fel. Felet uppstår om man inte även lyfter blicken och försöker förstå hur det egna självklara påverkar helheten och situationen för andra.

När frågeställningar och problem dyker upp är det väldigt lätt att tänka lite för egoistiskt. Som politiker får man inte göra detta. Vi ska och måste ha ett betydligt vidare perspektiv. Samtidigt får inte det enskilda perspektivet ställas åt sidan. Hur balanserar man då detta?

För min del är utgångspunkten att så långt möjligt låta individen och/eller familjen och/eller föreningen etc. avgöra och besluta om sin egen vardag. När det gemensammas bästa är en större vinnare än i detta fall, det enskilda perspektivet, måste vi politiker våga ta det ansvaret.

Det gäller valfrihetsfrågor, det gäller infrastrukturfrågor, det gäller hanteringen av den globala krisen, det gäller skolan, det gäller miljön, det gäller idrotten o.s.v.

Att som politiker då förenkla och enkom "gömma undan" sambanden om hur vi får pengar till att bedriva vår gemensamma välfärd anser jag vara dåliga politiker. Visst kan det ge kortsiktiga poänger men det skapar inte förståelse för den verklighet vi lever i.

Alla politiker måste stå upp och förklara hur saker och ting hänger ihop. Att medvetet lura medborgarna att tro något annat för att vinna egna politiska fördelar dumförklarar medborgarna. Att vi som politiker har olika lösningar på saker och ting är en annan sak men sambanden om vad som skapar resurser till välfärden är densamma.

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. Mats

    Slutsatsen måste då bli – av din blogg – att du och de andra politikerna i alliansens Sverige är dåliga politiker!

    ”Att som politiker då förenkla och enkom ”gömma undan” sambanden om hur vi får pengar till att bedriva vår gemensamma välfärd anser jag vara dåliga politiker. Visst kan det ge kortsiktiga poänger men det skapar inte förståelse för den verklighet vi lever i.”

    Citatet är ur din blogg – ni har ju glömt (gömt bort) att pengar till gemensam välfärd kommer av skatteintäkter och inte som dagens regering påstår av skattesänkningar till dom som redan har det bra!

    Skönt med en politiker som inser att man är dåliga politiker!

  2. Anders Sellström

    Svar till Mats (2009-10-02 10:59)
    Ha, ha….jag förstår vart du vill komma men där har du fel. Skatteintäkterna kommer ifrån aktiviteten inom den privata sektorn. Om det inte är ”snurr” där faller skatteintäkterna i samma takt. Ju fler arbetade timmar i vårt land desto högre blir skatteintäkterna. Frågan som måste besvaras är: Hur skapar vi ett klimat där fler går till ett jobb och fler arbetstillfällen skapas?

    Incitamenten för att ta ett jobb har ökat efter 2006 via jobbskatteavdraget. Det gynnar alla som är beroende av välfärden. Fler arbetstillfällen har skapats i Sverige sedan 2006. Fortfarande är fler sysselsatta i Sverige idag än som var fallet 2006 i en högkonjunktur. Trots att världen och Sverige befinner sig i en global kris av sällan skådat slag.

    Ser man inte dessa samband tar man lätt fel beslut när det krisar därmed inte sagt att alla beslut alltid blir träffsäkra i alla sammanhang.

  3. Mats

    Fel, fel Anders, skatteintäkter kommer inte bara från aktiviteter inom den privata sektorn utan från allt avlönat arbete – från pensionärer – sjukskrivna – arbetslösa.

    Du skriver att vi har fler sysselsatta idag än 2006 – varför har vi då Europas högsta arbetslöshet – och detta med er politik (allians för Sverige?

    Varför har ni infört orättvisan att beskatta inkomster olika om man är pensionär eller lönearbetare?

    Ni påstår att detta skapat fler arbetstillfällen – det är kanske en förhoppning – men det är ett tankefel – se vad er ordförande i ekonomiska rådet har skrivit.

    http://extra.expressen.se/pdf/091001-budget.pdf
    kan du och andra som läser din blogg läsa om hur klyftorna växer ytterligare 2010 mellan grupper i samhället!

  4. Johan

    Jag hörde tidigare under kvällen din kommentar angående arenaköpet i västerbottensnytt.

    Jag tycker det är skönt att det finns politiker som du. Keep it up!

  5. Anders Sellström

    Svar till Mats (2009-10-02 14:51)
    Ja, visst kommer skatteintäkter även via transfereringssystemen. Problemet är ju att dessa pengar ursprungligen betalats med skattemedel till övervägande del. Hur än du vrider och vänder på det är det den privata sektorn som genererar den välfärd som vi har.

    Varför är det fler sysselsatta idag än 2006 men samtidigt fler arbetslösa? Jo, helt enkelt för att fler människor har kommit in på arbetsmarknaden. Färre sjukskrivna, färre förtidspensionärer, färre i utanförskap än 2006. Därför denna paradox.

  6. Anders Sellström

    Svar till Johan (2009-10-02 21:42)
    Tack Johan för den kommentaren. Jag försöker alltid göra det jag tror är rätt för helheten även om det på kort sikt kan tyckas vara impopulära beslut.

  7. Mats

    Nu får du ge dig Anders – det du skriver gör dig bara löjligare än du är – inkomster från privata pensions – sjukförsäkringar har inget med transfereringsystemet att göra – det borde även du förstå.

    Släpp din ”högervridna” syn på samhället och se verkligheten!

    Edward Riedel har förstått – om man läser hans blogg – att Socialdemokratin under efterkrigstiden varit bra för Sverige.

    Historien kommer att visa att ”allians för Sveriges” är en katastrof för den Svenska ekonomin – lyssna till era egna rådgivare!

  8. Mats

    Nu till din ”paradox” Anders – du säger att fler kommit från ”utanförskap” till arbetsmarknaden därför är fler arbetslösa?

    Förklara för mig när arbetslöshet inte blev ”utanförskap” -hela tiden under förra valrörelsen så räknades arbetslöshet till ”utanförskap” – nu när arbetslösheten ökar ”lavinartat” i alliansens Sverige och är bland de högsta i Europa då är arbetslösheten helt plötsligt ingående i arbetsmarknaden.

    ”Svälj den fula grodan” och inse att er politik är misslyckad!

  9. Anders Sellström

    Svar till Mats (2009-10-05 09:42)
    Kul att diskutera med dig Mats.
    Vi kan ju med fakta konstatera och vara överens om att arbetslösheten, sjukskrivningarna och antalet förtidspensionärer minskade från 2006 och fram till att den globala finanskrisen slog till. Trenden, efter att den globala finanskrisen slog till, håller i sig vad gäller sjukskrivningarna och förtidspensionärerna.

    Vad som ökat är arbetslösheten (utanförskap det också). Bevisligen fungerar den politik regeringen fört och för för att minska det totala utanförskapet. Den globala finanskrisen är ju knappast något du kan beskylla regeringen för. Om ingen utanför landets gränser vill eller kan köpa lastbilar, Volvobilar eller SAAB-bilar är ju det ett problem som måste hanteras men inte beroende på alliansregeringens förda politik.

    Vi kan ju konstatera att den svenska alliansregeringens hanterande av krisen är ju ett föredöme för många andra länder enligt OECD-experter. Så frågan till dig Mats, vilken politik skulle ha ordnat orderböckerna fulla för Volvo, SAAB och Scania?

  10. Mats

    Anders – vi är inte överens om att alliansens politik har fungerat eller nu fungerar – jag delar åsikten som ert ekonomiska råd skrivit – att regeringen gjort för lite och för sent!

    Den politik som skulle utjämnat efterfrågan för våra exporterande företag skulle ha varit att man ”hållit” efter dessa ofantliga ”bonusar” och löner för chefer i bank och finanssektorn – inom industrin – samt hållit politikerna på ”mattan” lönemässigt – och det gäller för hela Europa – Världen.

    Det kommer en ”efterfrågansexplosion” inom en snar framtid och då måste tummskruvarna på dessa ”figurer” dras åt hårt – och det Anders klarar inte politiker med ”högerseende” som vår nuvarande regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.