Skatt handlar om makt

Skatten som vi alla betalar är till för vårt gemensamma bästa. Skatt omfördelar mellan de som har det bättre till de som har det sämre och bekostar sjukvård, skola, infrastruktur och äldreomsorg exempelvis.

Varje krona som tas ut i skatt av medborgarna ska användas så effektivt och ändamålsenligt som möjligt vilket också är inskrivet i kommunallagen.

Men skatt handlar också om makt. Makten över ditt och mitt liv. För varje krona som tas ut i skatt förflyttas ju makten från den som betalar skatt till de politiker som styr och ställer. Ju högre skatt ju mer politisk makt över din och min vardag.

Därför är det så viktigt att hålla nere skattetrycket, att hela tiden bevaka att varje skattekrona används rätt och effektivt. Ju mer makt individen har över sina surt förvärvade slantar desto mindre beroende är individen av att belasta bidragssystem och andra skattefinansierade verksamheter.

Det innebär i sin tur att politiken kan fokusera på det som är det viktigaste att fokusera på i en välfärdsstat och att invånarna får ökad frihet att själva vid köksborden bestämma mer över sin egen tillvaro.

Jag som politiker vill öka den enskildes möjligheter att själv bestämma och därmed minska min egen makt. Jag vill ha ditt mandat att fokusera på det jag anser en politiker ska fokusera på och inte lägga mig i dina val.

Skatt är makt och frågan är hur mycket makt du är villig att ge din eller dina politiker?

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Grannen

    Det där låter bra. Men om man vill ha ett mer sammanhållet samhälle, där alla har SAMMA CHANS till välfärd så måste vi betala en hög skatt. Annars blir det samhälle du föreslår i all sin välmening, bara den starkes rätt. Makten i samhället utgår i ditt samhälle från den som har pengar kvar i plånboken, det är inget konstigt med det bara logik.

  2. Mats

    Anders så tar vi det igen:

    Ideologi före sunt förnuft!

    Anders detta är en rubrik från ett av dina tidigare inlägg på bloggen – gäller det er skattepolitik?

    Enligt privatekonomen Gunilla Nyström på SEB som säger följande efter att ha studerat S-budgeten ”citat från TT”:

    Pensionärer, studenter med barn, arbetslösa och sjukskrivna
    blir vinnare medan höginkomsttagarna förlorar.

    Så blir det om oppositionen vinner valet 2010 och socialdemkraternas budgetförslag får dominera i en ny trepartiregering.

    Det är en budget med många plånboksfrågor som vänder sig till de breda grupperna, medelinkomsttagare med normalstora hus. Den har en tydlig fördelningsprofil. slut citat.

    Gäller er politik för nästa mandatperiod på samma sätt som ni fört denna regeringperiod – att ta från de som har det sämst och ge till era kärnväljare – de som redan har det bra!

    Kanske du kan komma med ett ”ärligt” svar under denna blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.