Vattenfall och Tyskland

Det stormar kring Vattenfall och deras verksamheter. Vad är sant och vad är inte sant?

Som vanligt i denna typ av "letande-efter-sanningen" kommer vi aldrig att få exakt klarhet i alla frågor. Till stor del beroende på att sanningen kanske inte är svart och vit i detta fall.

Det som vi faktiskt vet (vad jag vet i alla fall) är att alla affärer gjorda i Tyskland, köp av kolkraft och kärnkraft, är gjorda före valet 2006. Dessa köp gjordes alltså innan Alliansregeringen tillträdde. Styrelsen i Vattenfall är de som alltid är ansvariga för verksamheten inför ägaren i detta fall staten.

Det kan ju aldrig undgått Vattenfalls styrelse på vilket sätt regeringen (ägarna i detta fall) ser på frågorna kring satsningarna på förnyelsebara energikällor. Om detta fomellt plitats ned eller inte på ett ägardirektiv är ju i sig inte en obetydlig fråga men kan inte av styrelsen tas som intäkt för att köra sitt eget race.

I kommunala bolag lyssnar man ju ständigt på vad ägaren vill (i detta fall kommunfullmäktige) utan att vänta på ett fomellt ägardirektiv. Så måste det vara om det ska fungera i praktiken.

Frågan jag ställer till socialdemokraterna, som styrde när Vattenfall köpte sina kolkraftverk och kärnkraftverk i Tyskland, är följande:

– På vilket sätt utövade ni er ägarstyrning när ni tillät Vattenfall köpa dessa kolkraftverk i Tyskland?

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Jan Öhlund

    Anders Sellström

    Du ställde en intressant fråga i din blogg i nov förra året. Jag har varit nyfiken på socialdemokraternas svar.

    Har du fått svar från annat håll?

    Frågan är ju i högsta grad intressant eftrsom Vattenfall så småningom blev helt underkänd som ansvarig för drift av kärnkraftverk efter över 700 incidenter.

    Dessutom undrar man hur kolkraftverket Moorburg kunde startas på preliminära tillstånd, vilket resulterade i totalstopp efter 15 miljarder sek nedlagda arbetskostnader då byggtillstånd inte gick att få.

    Stämma Tyskland i hemlighet på 15 miljarder sek blev värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.