Baka kaka

Om man inte förstår hur saker hänger ihop är det lätt att var kaxig. Alla förstår att om man har fler gäster vid kaffebordet måste man baka en större kaka.

Om man alltid har samma kaka att skära ur så innebär det att i takt med antalet gäster minskar bitarnas storlek till var och en.

Alliansregeringens huvudmål är att vi i Sverige har en allt större kaka att fördela. Tillväxt är ett annat ord för detta eller ökade skatteintäkter som vi också pratar om.

Ju fler som arbetar och ju färre som är beroende av bidragssystemen för sin överlevnad ju mer finns at fördela till de som har behoven. Detta är ju en självklarhet kan tyckas men en del har fastnat i tron på att vi bara har en storlek på kakan.

Uppmuntra alla som kan arbeta att göra så. Hjälp alla som av olika anledningar inte arbetar att på alla sätt komma tillbaka till ett arbete i någon form. Vem håller inte med om den logiken? På detta sätt bakar vi en större kaka tillsammans som alla gynnas av.

Fokuserar vi arbetet på mer passificerande bidragssystem och höjda skatter på arbete motverkas direkt tillväxten och kakan minskar i storlek. Alla missgynnas med detta synsätt.

Oavsett vilken väg vi i Sverige väljer att gå hamnar människor mellan olika stolar. Det finns nämligen inga system som kan täcka upp alla livsvarianter. Då skulle det redan vara uppfunnet.

Vi får aldrig sluta upp arbetet med att minska mellanrummen mellan stolarna så att ingen faller igenom. Men utan fokus på att samtidigt baka kakan större minskar också chansen att täppa till mellanrummen. Inte är väl det svårt att förstå?

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.