Skoldebatten i Umeå

Ser att det inom miljöpartiet råder lite oordning efter det beslut de tog i kommunfullmäktige i måndags. Det handlade ju inte bara om Sofiehemsskolan utan också om skolans område skulle få ytterligare 5 miljoner kronor för nästa år. Även detta sade ju miljöpartiet nej till. De har en del att fundera på inom sitt parti.

Grunden till det hela är ju att två helt olika synsätt står mot varandra. Ett som vi har idag och ett som vi inom Alliansen önskar se. Att en skolpeng följer eleven till den skola eleven väljer att gå. Det innebär i sin tur att respektive skola med sin personal måste göra sig attraktiva för att kunna behålla sina elever och därmed sina resurser.

Har skrivit det tidigare och gör det igen. ett ekonomiskt styrsystem som styr utifrån dessa kriterier möjliggör att mer resurser stannar närmare eleverna. Inga onödiga overheadkostnader inhandlas utan effektiviteten ökar till gagn för eleverna.

Detta synsätt är vänstersidan i Umeå livrädda för, tyvärr. Det innebär ju att politiken får mindre att säga till om och elever och föräldrarna får mer att säga till om. Helt i sin ordning enligt mig.

Det löser i nästa steg vilka skolor som får vara kvar och vilka som inte lyckas attrahera nog många elever för sin överlevnad. Ett tydligt och rakt system som alla förstår, inser konsekvenserna av och ökar resurserna till lärande och elevers bästa.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.