Barns brottslighet

Kristdemokraternas rättspolitiska grupp föreslår att barn under 15 år som begått brott ska gå igenom en rättsliknande process.

Det är Peter Althin, ledamot av Kristdemokraternas partistyrelse, som tillsammans med vårt partis rättspolitiska grupp tagit fram bl a detta förslag.

Det handlar inte om att sänka straffmyndighetsåldern. Vi vill med förslaget hitta en väg att visa barn som begår brott att det är oacceptabelt, utan att det för den skull ska leda till de sanktioner som ett barn över 15 år möter.

Skillnaden mot att sänka straffmyndighetsåldern är att straffet inte är det centrala. Istället är själva rättsprocessen målet. Genom att även barn yngre än 15 år som begått brott tvingas gå igenom en rättsliknande process, poängteras allvaret i den brottsliga handlingen.

Många unga som hamnar i kriminalitet gör det före 15 års ålder, då de blir straffmyndiga. När de uppnår straffmyndighetsålder är de i sämsta fall redan luttrade brottslingar och har hunnit etablera ett kriminellt beteende. Målsättningen är att genom vård stoppa barns kriminalitet tidigt. På så sätt kommer vi att också få färre brottsoffer i framtiden, det är förslagets bakomliggande syfte.

Tidiga, tydliga och tuffa insatser mot brott är viktigt. Myndigheterna får inte se mellan fingrarna på brott som begås av unga. Här måste resurser sättas in och tillfället tas iakt för att bryta ett kriminellt beteende. Därför ska brott som begåtts av unga alltid utredas.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.