Sjukförsäkringen på rätt väg

Låt oss alla sansa oss i den debatt som nu pågår. Bakgrunden är att ingen ansåg den sjukförsäkring som fanns fram till 2006 var bra. Behovet av att förändra den var enormt. Även idag vill inga partier tillbaka till det som gällde 2006.

Varje gång man genomför förändringar uppstår en del skavanker som måste hanteras. Det sker nu och genomförs fr o m 1 januari.

Det har aldrig varit meningen att någon människa som är för sjuk för att överhuvudtaget kunna jobba ska tvingas till detta. Fokus har varit på att med alla till buds stående medel hjälpa människor tillbaka till arbetslivet som av olika orsaker hamnat i sjukdom.

Empati för människor som hamnat i sjukdom handlar inte om att lämna dem vind för våg utan att hjälpa dem. För att detta ska kunna göras krävdes lagändringar med tydliga tidsgränser där olika aktiviteter avlöser varandra.

Många miljarder har satsats på rehabiliteringsåtgärder för att hjälpa. Många har också blivit hjälpta av detta. Vi kan inte ha system som permanentar människor i utanförskap och sjukskrivning. Det är inte människovärdigt överhuvudtaget.

Detta innebär inte att fel som uppstår när en omläggning görs inte rättas till. Överenskommelsen inom Alliansen om sjukförsäkringen innehöll också att feffekterna noga skulle följas upp och hanteras. Det görs nu och kommer med största sannolikhet att behöva göras igen.

Vari ligger barmhärtigheten att låta tusentals och åter tusentals människor slussas ut i långtidssjukskrivning utan att erbjudas aktiv hjälp från samhället? 

Läs här på SVD en utmärkt artikel i frågan.

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. leif

    ”Detta innebär inte att fel som uppstår när en omläggning görs inte rättas till”

    Felen har påtalats av kunniga i runt 2 år utan någon reaktion från eran sida. Såg i någon tidning att ni avfärdat försäkringskassans ordförande som dåligt påläst när hon kritiserade era nya regler.

    Näe ni har gjort ett riktigt klavertramp och nu pågår det panik i alliansen för att rätta till det här. Som jag skrev i Edwards blogg, tanken ni har är helt ok men precis som med kommunismen så fungerar det inte i praktiken.

    Faktum kvarstår även att ni vill hjälpa folk tillbaka, med dessa regler tvingar ni folk.

  2. Isak

    Det uppstod några ”skavanker”. Säger Herr Sellström när
    man införde en lag, som skulle tvinga ut dödssjuka till
    att stå till arbetsmarknadens förfogande. Nu skyller
    allianspartierna på varandra, och försöker övertrumfa
    vem som är mest empatisk. Ni ville säkert väl, men har
    man den inställningen att alla sjuka är simulanter och
    presumtiva försäkringsbedragare, ja då kan det gå så
    galet. Men ni har ingen att skylla på, för vi är många
    som påtalat att det kunde få sådana konsekvenser. Om ni
    inte ber berörda om ursäkt, så kommer denna historia att
    förfölja er under lång lång tid.

  3. Arbetare

    http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.1807470/marcus-birro-forskjutning-fran-medkannande-till-forakt

    Efter Sellströms blogginlägg idag så är det nu definitivt klart att Kd lämnat sin roll som ett parti som värnar sjuka, gamla och svaga. Istället ser vi nu samma förakt för svaga, handikappade och sjuka som hos M. Vi vill nu INTE se er i valrörelsen tala er varma för svaga i samhället! Det blir hyckleri, och vi glömmer inte ert nuv agerande SÅ lätt. Tack nu vet vi vilka Kd är.

  4. Sjuk

    Jag är sjuk. Jag har drabbats av glaukom och är nu mer än 3/4 blind. Jag har inte fått någon rehab. Jag har inte fått några hjälpmedel. Jag har inte fått något stöd från andra än anhöriga. Och nu ska jag söka ALLA jobb på arbetsmarknaden på samma vilkor som de som är helt friska. Hur blir jag bättre av det? Och om jag inte kan söka dessa jobb som för övrigt inte finns så stängs jag från aktivitetsersättningen också och blir då alltså ersättningslös, hemlös, medicinlös och blind. Det är resultatet av reformen. Var är din gud nu?

  5. elina

    Undrar lite hur FK personalen kan ändra sitt synsätt från sjuk till rehabilitera. För det är väl samma människor som jobbar där nu än då som har ombesörjt sjukskrivningarna? det tar tid att ändra synsätt, misstänker jag.

  6. leif

    ja du Sellström. Nu kommer det rapporter att det finns stor risk att självmorden kommer att öka pga era regler. Deras blod hamnar på dina händer, förstår att du är nöjd

  7. Hans

    Vore intressant om herr sellström kunde bemöta dessa kommentarer tex från sjuk här nedan som med egen livserfarenhet fått smaka på de nya reglerna.. Kom igen nu Anders och försök sätta dig in i riktiga människors liv som drabbas av era ändringar…. Som vanligt så är högerns politik bra för alla som är friska och har bra jobb men ej för de andra….

  8. lf

    Jag vet inte hur alla dessa förändringar slår.Men nog får man intrycket från borgerligheten att man tror att alla är fuskare.
    Det finns fuskare i varje system.Men nog tycker jag att man i första hand skall sätta åt fuskare i andra sammanhang.Vad tycker du om skattefuskare Sellström?
    Arbetslösa och sjuka tillhör i allmänhet samhällets svagaste skikt.Varför skall ni ger på dessa? Var har du ditt humankapital?

  9. Nisse

    Det har varit lite tyst kring dig ett tag ”Bagarn” visste du vad som skulle komma i de nya mätningarna?

    Läs VK: http://www.vk.se/Article.jsp?article=318299

    Enligt den mätningen så är ni ute ur riksdagen och de röd/gröna har en klar majoritet i riksdagen – vad skönt!

    Den Svenska regeringens politik är genomskådad och utdömd av väljarna – nu hoppas vi bara på att även C hamnar utanför riksdagen.

    Vi får även hoppas att läns- och kommunsiffrorna följer rikstrenden och sjunker för högerpartierna.

    Det tråkiga är att SD får förhålladevis höga siffror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.