Bristande respekt

För ett fungerande samhälle i vardagen måste respekten för varandras olikheter vara en av grundbultarna.

Respekten för varandras förmågor och oförmågor. Respekten för i vilken ålder vi befinner oss i och respekten för vad som är ditt och mitt. 

Respekten för det okränkbara och unika människovärdet.

Föräldrarna spelar den största rollen i detta att lära sina barn respekt och vad det handlar om. Den andra viktiga parten är skolan. Utan stora befogenheter och möjligheter att skapa ett sådant klimat på våra skolor där respekt ingår som vardagsmat utlöses mobbning av olika slag.

Det kan aldrig accepteras av ett civiliserat samhälle som vi lever i. Hur ska vi då ge skolan de verktyg de behöver för att just klara sitt uppdrag att förbereda våra barn för vuxenlivet?

Vilka befogenheter och vilken stöttning får lärarna och rektorerna idag för att just klara detta? Hur beter vi föräldrar oss när något inte fungerar som det ska mellan barn och mellan barn och lärare? Hur agerar jag som politiker för att skapa de utrymmen som krävs för att rektorerna och lärarna ska kunna fullfölja sin uppgift?

Tydlighet och beslutsamhet blandat med en stor portion kärlek och empati är en framgångsmedicin som brukar fungera i de flesta sammanhang. Det vill vi se mer av även i skolan för att just förhindra bl a mobbning.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.