Effektivt eller mänskligt?

Alla vill vi arbeta effektivare, använda vår tid effektivare, använda våra egna resurser effektivare men även våra gemensamma samhällsresurser effektivare.

Frågan är ju när det effektiva börjar ta udden av det mänskliga?

Ett mänskligt samhälle kan aldrig enbart utgå från effektivitet. Vi kan ju ta ihjäl oss på effektivitetens altare om vi så önskar.

Återigen är det en balans mellan effektivitet och "leva livet" i övrigt som gäller. På en mängd områden finns det möjlighet att vara effektivare, självklart. Men effektivitet kan aldrig vara ett självändamål. Effektivitet måste alltid relateras till det mänkliga samhället.

Om synen på effektivitet utgör medlet till att nå ett mänksligare samhälle då använder vi begreppet rätt.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Pelle

    Idag ytterligare en undersökning där KD är under 4% spärren och C strax över – sorgligt bara att SD är över spärren!

    Det våras för Sverige alliansen på bort från regeringsmakten en makt man missbrukat!

  2. Katrin Lundgren

    Bra ämne du tar upp Anders.
    Det låter många gånger som att effektivitet skulle vara nåt bra i sig. Jag ser det som att det är en sida av ett mynt. Där andra sidan är att se till människan i första hand. Effektivitet kan göra att vi glömmer bort människan och det mänskliga. Sociologer pratar om det här med att vi människor blir förtingligade; det som hände i industrialiseringens linda vid löpande bandet. Man blev en bricka i spelet istället för en arbetare med känslor och tankar. Balans mellan de båda och en medvetenhet om historien och vi hamnar rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.