Miljöcertifiera Umeå Kommun

Kristdemokraterna lämnade idag in en motion till Umeå kommunfullmäktige om att miljöcertifiera alla kommunens verksamheter.

Genom att miljöcertifiera Umeå kommun blir miljöarbetet mer systematiskt och strukturerat. Alla kommunens verksamheter ska ingå vilket betyder att miljöarbetet tar ytterligare steg framåt. Strävan är att Umeå ska bli en av de i dagsläget få kommuner som är miljöcertifierade i Sverige. 

Vi vill minska kommunens miljöbelastning på sin omgivning och därför bör kommunen i sin helhet miljöcertifieras enligt den internationella standarden ISO 14001. 
 
Ett genomtänkt strukturerat arbete som varje dag minskar kommunens miljöbelastning i alla dess verksamheter är rätt väg att gå.
 
Därför vill vi att Umeå kommun i sin helhet miljöcertifieras enligt den internationella standarden ISO 14001. För att sedan också registrera sig enligt EU:s standard EMAS.
 
ISO 14001 är en internationell standard för miljöledningssystem som kan användas för att få hela den kommunala verksamheten certifierad.
 
Syftet är att miljöarbetet i strukturerad form ska vara aktivt och ständigt förbättras. Efter antagandet av en miljöpolicy, planering, införande, drift, kontroll och korrigerande åtgärder ska en organisations påverkan på den yttre miljön minskas.

Organisationen erhåller ett miljöcertifikat efter en godkänd miljörevision där de olika delarna av miljöledningssystemet har granskats. Miljöarbetet ska därefter rulla på år efter år. Skulle organisationen ett år inte kunna påvisa någon förbättring ur miljösynpunkt får inte miljöcertifikatet behållas.
 
EMAS, EU:s frivilliga miljöstyrnings- och miljörevisionsordning, syftar till att effektivisera och ständigt förbättra miljöarbetet på företag och organisationer. Syftet är att förmedla ett trovärdigt budskap till marknaden om resultatet av miljöarbetet genom en granskad och godkänd miljöredovisning och andra former av miljökommunikation i annonsering och marknadsföring. EMAS baseras på ISO 14001 och är därmed ett kommunikationsverktyg för ISO 14001-certifierade företag och organisationer

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Lisbet Olofsson

    Jag måste bara få fråga. Kommer ROT avdraget att vara kvar? Jag har en halv källare som måste läggas om eftersom den skulle göra det före jul. Tyvärr gick min make och tvärdog så nu måste jag åtgärda detta på något sätt. Jag har inte alltför mycket pengar heller så min fråga blir; Kommer ROTAVDRAGET ATT BLI KVAR. Snälla, eftersom det är svårt att hitta era bloggar vill jag gärna att du lämnar beskedet i min blogg. Tackar på förhand eftersom jag vet att ni är strängt upptagna i dessa valtider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.