Friskoleelever presterar bättre

Läste en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort för att jämföra friskoleelever med elever inom den kommunala skolan. Nedan så har jag citerat en text från "Företagande i välfärden" som återgett undersökningen.

"Friskoleelever har högre meritvärde (sammanlagda slutbetyg) och resultat på det nationella matematikprovet än elever i kommunala skolor. Det framkommer av en undersökning som Svenskt Näringsliv har låtit utföra. Alla elever som slutade årskurs 9 2006 ingår. I den statistiska analysen har man neutraliserat bland annat för individuella skillnader vad gäller kön, föräldrarnas utbildningsbakgrund och om eleven har utländsk härkomst". Slut citat.

I debatten om friskolorna gentemot den kommunala skolan ligger fokus enbart på kostnaden Det som ändå är avgörande är ju vilken kvalitet friskoleverksamheten levererar. Här framgår det ju med all tydlighet att det inte brister i den i varje fall.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Pelle

    Andersddu är en riktig krisdemokrat lika inskärnkt som din partiledare!

    Det är inte säkert att en friskole elev ”presterar” bättre utan det kanske är rekryteringen till friskolan som gör att slutbetygen blir bättre, ofta så är elever i friskolor från bättre bemedlade familjer, dom familjer som fått era miljarder i skattesänkning, och som därvid kanske har fått bättre gener och stöd hemma av högt utbildade föräldrar för att få bättre betyg.

    Vad vet jag arbetarbarn om sånt?

    Kanske också betygsskalorna är påverkbara av pengar?

    Nä du, KD skall vi ha ut ur riksdagen i valet i höst!

  2. Isak

    Pelle, det är nog du som är inskränkt. Sprida hat på andra bara för att du själv misslyckats…patetiskt

  3. Raymond Svensson

    Det handlar nog inte om friskola eller inte. Erfarenheterna från Haninge, med tydligt fokus på elevernas behov av kunskap i fokus, visar att en sådan strategi ger resultat. Tydlig styrning och ledning av skolan; från politiken via förvaltningsledning till skolledningar är nödvändig för att långsiktigt skapa resultat.

  4. Kalle

    @ Pelle

    Läste du ens inlägget? ”I den statistiska analysen har man neutraliserat bland annat för individuella skillnader vad gäller kön, föräldrarnas utbildningsbakgrund och om eleven har utländsk härkomst”.

    Det handlar alltså inte om vilka som ”rekryteras” till friskolor. (ALLA, oavsett klassbakgrund, har faktiskt möjlighet att söka till en friskola).

    Undersökningen – en bland många med samma slutsats – visar även att friskoleelever faktiskt presterar bättre även på nationella proven; socialisternas argument att friskolor erbjuder glädjebetyg för att skapa konkurrensfördel är således lögn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.