Jordbrukets villkor

Idag har jag tillsammans med byggnadsnämnden varit ute och sett en del exempel på när jordbruksverksamheten upplever en del begränsningar när ny villabebyggelse tillkommer.

Det handlar om när traktorer av olika slag ska köra på de vägar de alltid gjort men nu ska samsas om utrymmet med villaägare och småbarn. Lätt att konflikt uppstår när barn ser en traktor och rusar ut till vägen. Alternativt när villaägarna ställer ut blomlådor för att få ned hastigheten och därmed hindrar breda traktorer med släp att komma fram. Gödselspridningen är en annan problematik som skapar luktproblem.
 
Visst kan en bättre planering av hur villor placeras hjälpa till en del och hur infartsvägar och matarvägar placeras och byggs. Ändå framstår den bästa lösningen vara att man själva tillsammans kommer överens om hur man bäst samsas om det gemensamma utrymmet.
 
Att bo på landet är en förmån för de som så önskar. Men det innebär också att ömsesidig hänsyn måste tas till varandra och de verksamheter som redan finns där.
 
Att prata med varandra och inte om varandra löser många bekymmer. Inga regelverk i världen hjälper om förståelsen för varandra inte finns där.
 
Det är grunden i byggandet av vårt gemensamma samhälle. Respekt och förståelse för varandra skapar ett mänskligare samhälle.
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.