Ungdomsarbetslöshetens siffror

Enligt SCB är ungdomsarbetslösheten ca 30 %. Men i den siffran finns även heltidsstudenter som söker jobb. De räknas då som arbetslösa, vilket förstås höjer arbetslöshetssiffrorna.

Tittar man i statistiken för april visar det sig att av de 190 400 arbetslösa är 119 900 heltidsstuderande. Om man ser till hur många som faktiskt står utan sysselsättning så är arbetslösheten i åldern 15-24 år enligt SCB inte mer än 5,7 procent.

Långtidsarbetslösheten bland ungdomar i Sverige är bland de lägsta i Europa. Endast 3,5 procent av de arbetslösa ungdomarna har varit arbetslösa mer än ett år.
De flesta ungdomar som blir arbetslösa har ett nytt jobb eller börjar studera inom några månader.
 
Tittar man på detta med uttaget av försörjningsstöd (fd socialbidraget) så har det ökat i finanskrisens spår. Man ska dock komma ihåg att försörjningsstödet var högre under den socialdemokratiska regeringen.
 
1997 när Socialdemokraterna regerade kostade socialbidragen 14 miljarder kronor. Sedan sjönk de tillbaka till 10 miljarder som lägst 2001. Nu har de gått upp en miljard i krisens spår till 11 miljarder kronor.
 
Det faktum att världen nu går igenom den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet vore det märkligt om inte det också märktes i ökade uttag av försörjningsstöd. Att något fler unga idag får försörjningsstöd jämfört med tidigare beror på att vi har fler unga i befolkningen.
Etiketter: , ,

En kommentar

  1. mau

    VIlket jävla trixande med siffror, Anders! Det är ni i alliansen som infört det nya sättet att räkna ungdomsarbetslösheten på! Det gjorde ni under förra valrörelse då ni räknade in heltidsstudenter som arbetslösa för att blåsa upp siffran på antalet människor i utanförskap, så ni kunde skylla den ”höga” siffran på sossarna. Nu får ni smaka på eran egen medicin! Står för det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.