9,2 miljader kronor till jobb, välfärd och unga

För att överbrygga den svaga inkomstutvecklingen 2011 tillförs nu kommunsektorn ett tillfälligt statsbidrag på 3 miljarder kronor 2011. Inklusive den redan beslutade höjningen på 5 miljarder kommer nu kommuner och landsting att tillföras 8 miljarder kronor mer i statsbidrag 2011. Alliansens besked i Almedalen är viktigt och klokt.

Det är resurser som ska gå till att värna kommunala kärnverksamheter, såsom sjukvård, omsorg och verksamhet som riktar sig till barn och unga.

Alliansen vill också göra riktade satsningar inom utbildningsområdet.Totalt satsas 6,2 miljarder kronor under perioden 2010-2014 med huvudfokus på grundskolan, lärare och lärlingar. Bland annat föreslås satsningar på lärares fortbildning, utökad undervisningstid i matematik i grundskolan, ett utbyggt lärlingssystem i gymnasiet och på komvux samt införande av betyg från årskurs 6.

Därtill föreslås ytterligare platser på yrkesvux för läsåret 2010/2011. Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014.

Det presenterade Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund på en pressträff i Visby under torsdagen.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.