Skrota 150-regeln i Umeå

Jag tycker det är dags att skrota regeln om att det på tomter inom Umeå kommuns fritidshusområden inte får byggas mer än totalt 150 kvm.

Dags att också inom Umeå kommun ta bort begreppet fritidshus.

Regeln om max 150 kvm har funnits länge i olika skepnad. Den har, anser jag, nu spelat ut sin roll. I ett modernt samhälle måste varje förutsättning bedömas för sig och där ska inte generella regler likaför alla gälla.

Varje område, varje tomt, varje fastighet och varje ställe har sina förutsättningar och sin möjligheter och begränsningar. Det ska vara vägledande när ramarna för ett hus byggyta ska fastställas.

Ingen skulle acceptera att samma maximala byggyta ska gälla för alla fastighetsägare inom tätorten oavsett karaktären på området.

Inom tätorten tas hänsyn i varje enskild detaljplan vilken byggrätt som gäller för respektive fastighet. Varför ska samma förhållningssätt inte gälla utanför tätorten?

Även fritidshusbegreppet håller i praktiken på att försvinna. Idag byggs överlag de flesta hus i fritidshusområden med en standard som klart överstiger ett hus som enbart har syftet att klara boende några sommarveckor.

Skrota därför regeln om max150 kvm i fritidshusområden och ta även bort fritidshusbegreppet.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pelle

    Anders det är inte mycket jag håller med dig om när det gäller politik, men denna fråga om hur kommunen skall styra byggandet är jag helt överens med dig om.

    Kommunen skall godkänna husets placering på tomten, total byggyta på mark och kunna bestämma högsta bygghöjd för att säkerställa att grannar och andra värden inte störs, men ytor våningshöjder etc. är den byggandes egen ensak!

    Miljökrav, vägdragningar etc det är kommunens ansvar att bestämma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.