Förskolegaranti!

Kristdemokraternas förslag om att inrätta en platsgaranti inom förskolan börjar diskuteras mer och mer.

Visst är det rimligt att den som är i behov av en förskoleplats ska kunna få det inom 3 månader. Detta klarar dock alltför många kommuner inte av att leverera.

Om en kommun inte klarar det anser vi att föräldrarna ska kompenseras med 80 % av vad en förskoleplats kostar. För det innebär ju en hel del problem för föräldrarna om inte förskoleplatsen finns där när den behövs.

80 % motsvarar drygt 7 000 kronor /månad. De kommuner som uppfyller lagens krav behöver självklart inte betala ut denna summa.

Idag kan en kommun strunta i att hålla tiden och det utgår inte någon ekonomisk kompensation till den/de det drabbar. Det tycker vi är fel.

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Det behövs också en tids-platsgaranti när barnet fått platsen och även får ett nytt syskon. Trots skollagens rätt till MINST 15 tim/veckan tillämpar Umeå kommun, m fl i Sverige, regeln endast 15 tim/veckan, dvs bryter mot lagen.

    Men om föräldrarna separerar och det nya barnet får ett bonussyskon och det biologiska syskonet får en annan familj, då får båda ha platsen kvar på heltid som tidigare.

    Kan ni politiker tillåta orättvisan att i kärnfamiljer där föräldrarna bor ihop tas platstid från syskon, medan inte i separerade barnfamiljer?

    Platsgaranti för tiden behövs, ”Platsgarantid” m a o.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.