Utan etik – fler lagar

Jag har i valrörelsen konsekvent använt en mening för att symbolisera den kristdemokratiska politiken.

Färre politiska pekpinnar och fler beslut hemma vid köksborden.

En beskrivning av vår syn på hur ett samhälle ska byggas. Vi inom politiken måste sätta tilliten till att människor för det mesta vill väl och vill andra väl. Människors manöverutrymme i vardagen måste få öka, inte beskäras.

Ju fler pekpinnelagar som genomdrivs desto mindre möjligheter att själv eller tillsammans i familjen fatta beslut över den egna vardagen. Vem vet bäst hur ens vardagspussel ska läggas om inte den det berör? Politisk klåfingrighet och politisk ingenjörskonst ska vi akta oss för.

Vi kristdemokrater värnar det civila samhället. När de goda gemenskaperna, med familjen som den viktigaste, fungerar som bäst bildar de en värderingarnas vall mot den ständigt trängande lag- och regleringsströmmen. Utan etik – en massproduktion av lagar.
Jag vill se det civila samhällets successiva renässans i Sverige. Om hur politiseringen, förbuden och toppstyrningen av människors tillvaro sakta men säkert tvingas ge vika för de fria gemenskaperna och de goda värdena. Om hur välfärdssystemen återgår till att vara stöd i stället för skruvstäd. Om hur balansen mellan det politiska och det opolitiska i Sverige återupprättas efter flera decennier av socialdemokratiskt styre.
Vi är på väg nu, sakta men säkert. Därför ryar vänstersidan i allt högre tonläge. De vet att deras politik att styra och ställa i människors och familjers liv in i minsta detalj håller på att glida dem ur händerna. Rättvisa är valfrihet och ökat livsutrymme för var och en.
Vi kristdemokrater vill bygga ett samhälle på en gemensam värdegrund vilket också innebär ett betydligt mindre behov av lagregleringar av pekpinnemodell. Utan en värdegrund i samhällets ryggrad blir det tämligen självklart att lagar och regelverk måste massproduceras.
Är det den utvecklingen vi vill ha? Är det inte enklare och trivsammare för alla om vi dagligen slipper se lagboken på våra köksbord och får se mer av sunt förnuft i vårt samhälle? Detta s.k. sunda förnuft vilar ju i sin tur på en värdegrund. Vi skulle faktiskt även kunna kalla det sund etik.