”Fickbibel” skapar kaos

Jag läser artikeln i VK och förundras över den rädsla som flödar över inför den harmlösa gesten från Gideoniter som erbjuder Biblar till elever.

Gideoniter är gamla gentlemän som under många år erbjudit en "fickbibel" till elever i våra skolor. På Hammarskolan har de dykt upp i 20 år.

Det har varit frivilligt att ta emot en bok och själv ta del av ett innehåll som format så mycket av vårt samhälles värderingar och språk. Skolinspektionen intervjuas och ger prov på samma rädsla där de först låtsas som att de aldrig hört talas om Gideoniterna och behöver sitta och ner och diskutera saken först.

När de sedan återkommer är det med beskedet att de tolkar det enkla erbjudandet som en konfessionell handling.

I kommentarsfältet är uttrycken legio. "Propaganda" och "sagobok" är några av de högljudda invektiven. Folk har olika relationer till Bibeln, men de allra flesta har någon sorts förhållning till skriften.
 
Jag har svårt att se varför elever inte ska kunna ges möjlighet att själva bilda sig en uppfattning. Varför denna rädsla?

5 kommentarer

  1. Christina

    Jag förstår heller inte varför vi ska ”mörka” vår egen statsreligion i Sverige? Jag hoppas verkligen att KD kan ta tillbaka kristendomsundervisningen i skolan. Den präglade verkligen min barndom och det känns tragiskt att den möjligheten förringas dagens barn.

    Hur lär man sig respektera andra i samhället om man inte får kunskap om de moraliska regler som bör gälla?

  2. Annelie Eriksson

    Hur ska eleverna kunna bilda sig en egen uppfattning om det bara är en grupp som sprider sitt budskap?

    Frågan handlar väl inte bara om huruvida eleverna ska välja att ta emot en bok eller inte, utan mer om hur skolan väljer att låta en särskild intressegrupp sprida sin information under lektionstid.

    Att som elev under en lektion säga att man är ointresserad av den information som ges är nog inte så lätt. Det är nog snarare så att man tar för givet att det ingår i den lektion man förutsätts komma i tid till.

    Och är det ok att frånta elever 10 min. obligatorisk utbildning för religiös PR?

  3. Jonas

    Undrar om du hade varit lika positiv till en sån här ”harmlös gest” om det var koranen eller någon annan liknande religiös skrift som delats ut.

  4. Nils

    Då antar jag att du välkomnar att Scientologerna och andra ideologiska organisationer också försöker värva barnen in i sina låtsas-världar. Barnen får lära sig om alla stora religioner direkt i skolan och ska inte utsättas för dessa propagandor.

  5. Annelie Eriksson

    Christina:
    1. Vi har ingen statsreligion i Sverige. Kyrkan och staten skilde sig för 11 år sen. Kan förstå att det är lätt att missa då kristendomen och Svenska Kyrkan ändå får fler fördelar jämfört med andra religioner.

    2. Kristendomsundervisning förekommer fortfarande i skolan och det var inte länge sedan Jan Björklund körde över skolverket och beslutade att kristendomen ska ha en särställning i skolan jämfört med andra religioner.

    3. Du kan väl inte på allvar mena att respekt och moral bara kan läras ut via kristendom? Eller är 67% av jordens befolkning människor utan dessa egenskaper?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.