Kommunalt vindkraftsveto?

Centerpartiets miljöminister, Andreas Carlgren, föreslår nu att det kommunala vetot mot vindkraft ska slopas.

Varför då? Jo han menar att det är så viktigt med etableringen av förnyelsebar energi att kommunerna inte ska kunna stå ivägen för etableringar.

Litar inte Carlgren på kommunerna? Svar: Nej.

För min del ska naturligtvis det kommunala planmonopolet och vetot kvarstå oavsett vad som ska byggas. Det må vara vilka vällovliga projekt som helst.

Beslutet tillhör respektive kommun och deras medborgare och inte miljöminister Carlgren.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Anonym

    Anledningen till att Andreas Carlgren funderar på att ta bort det kommunala vetot beror på att en markägare ej fått tillstånd till tre vindkraftverk på Tjörn. Trots att alla andra instanser varit positiva så var det politikerna i en oenig politisk nämnd som sa nej. Till saken hör att samma tekniska nämnd förhalade beslutet i över två år.

    Det man kan säga att det var en handfull kommunalpolitiker som missbrukade sin makt i frågan. Tyvärr finns det för många politiker som ibland vill jävlas med någen enskild medborgare.

  2. S Lenn Pettersson

    Hur ser du på problemet att vetorätten kan användas till utsprséssning mot vindkraftintressenerna utbyggnadsplaner. Ska ni bygga här, då måse ni betala för att få vårt medgivande…..

  3. Vindkraft

    Om kommunen ska ha kvar sitt veto för vindkraft så tycker jag att de ska ha bättre stöd och regelverk för att göra bättre bedömningar. I dagsläget tror jag att många kommuner har svårt att finna rätt väg i vindkraftsärendena.
    Om kommunerna skulle haft ett bra underlag att följa så skulle det nog kvitta om det fanns veto eller ej (förhoppningsvis).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.