Byggandet i Umeå och Bostadens roll

Har på Facebook haft en diskussion med några personer angående byggandet av bostäder i Umeå. Som bekant har det i Sverige byggts betydligt mindre bostäder än i våra grannländer. Det finns en mängd faktorer som påverkat och lett till denna situation.

Urbaniseringen i Sverige är den snabbaste i Europa, olika typer av bidrag som varierat från år till år, olika byggkrav från kommun till kommun, dålig planberedskap hos en del kommuner, få leverantörer av byggmaterial, etc etc. Sammantaget har det hållit tillbaka byggandet pga för höga kostnader.

Regeringen har flera utredningar på gång och redan vidtagit ett flertal åtgärder för att bl a öka på andrahandsuthyrningen i storstäderna. Dock är det inte regeringen som bygger utan det gör privata aktörer och kommunerna via sina bostadsbolag.

Eftersom Bostaden är en gigant på hyresrättsmarknaden i Umeå (tror de äger ca 50 % av beståndet) har de ju ett särskilt ansvar för att det också byggs i Umeå. Istället för att bara öka sin balansräkning med en takt på drygt 100 miljoner per år (nya bostäder) skulle de ju även kunna sälja av  en del. Om de gör det skapas möjligheter att öka sin nybyggnadstakt.

Detta verkar dock känsligt att ta upp för en del. Finns nog flera privata aktörer i Umeå som är beredda att köpa en del hyresfastigheter för att förvalta och förädla dessa. Att bygga nytt kräver ofta en större organisation och annan typ av kompetens som redan Bostaden besitter. Jag tror Bostaden med lite politisk vilja bättre skulle kunna bidra till Umeås expansion genom en tillväxtvänligare hantering av sin balansräkning.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ett nytt ord har dykt upp, nämligen ”hyresskatten”. I ordet hyresskatten har man bakat in dom skillnader som finns mellan eget ägande och hyresfastigheter. Det torde väl inte vara okänt för dig dom skillnader som finns gällande beskattning av eget ägande (ränteavdrag, Rot, dubbelbeskattning m.m) och hyreslägenheter. Detta gör det extra dyrt att bygga just fler hyreslägenheter. Tidigare fans bostadssubventioner som gjorde det mer likvärdigt med eget ägande. Detta togs ju bort men favörerna för bostadsrätt och villaägare finns ju kvar. Med likvärdig beskattning så beräknar man att det gör c:a 2000 kronor/månad för en tre-rumslägenhet.

  2. J

    Nja om min hyresrätt skulle säljas av Bostaden till någon annan skulle jag flytta direkt. Servicen som Bostaden har måste nog vara den bästa i landet, aldrig några problem. Hyrde av Norrvidden för ett tag sen, det värsta jag har varit med om, inte ens värme fick man…

    Bäst av allt skulle ju vara att ha bostadsrätt eller hus, men dagens system gör det svårt för mig som låginkomsttagare. Istället för behöva ta ett topplån med bra mycket högre ränta skulle man ju kunna få ta en bostadslån för hela summan och då behöva amortera istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.