Livförsäkringsutredningen och tjänstepensionen

Ska den enskilde få äga rätten att själv placera sin tjänstepension? Den frågan debatteras nu för fullt runt om i vårt land. I och med att tjänstepesnionen inte numera är förmånsbaserad utan premiebaserad faller all risk på den enskilde.

Livförsäkringsutredningen har lämnat sitt förslag. Deras slutsats är ett ja, det ska vara möjligt. Svenskt Näringsliv och LO säger nej, vi sköter detta bättre åt den enskilde än vad den enskilde skulle klara av att göra själv.

Många andra försäkringsbolag trycker på för att få till stånd en flytträtt eftersom de självklart vill vara med och hjälpa till. Det handlar om mycket pengar…hundratals miljoner.

För min del och partiets del väger den enskildes rätt att själv avgöra tyngre än andra argument. Sen kan det ju så vara att Svenskt Näringsliv (SN) och LO är duktigare än andra på att sköta detta. I Norge fungerar detta utmärkt. Vad är då problemet?

Den enskilde ges flytträtt och eftersom SN och LO (enligt dom själva) är bättre än konkurrenterna på att hantera tjänstepensionen så blir ju det självklara valet då att jag låter dom placera mina pensionspengar.

Eftersom den enskilde står all risk (det gör inte SN och LO) ska den enskilde också förfoga över valmöjligheten. Den principen måste vara vägledande i debatten.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.