Arbetslösheten i sin kontext

Arbetslösheten måste alltid sättas in i sin kontext. Det som påverkar den svenska arbetslösheten idag är framförallt den låga efterfrågan från andra länder på våra varor och tjänster.

Det man kan konstatera med bilden nedan är att de reformer som skett sedan dess påverkat sysselsättningen på ett positivt sätt. Trots låg efterfrågan på våra exportmarknader idag hålls sysselsättningen uppe. Arbetslösheten går givetvis upp i en lågkonjunktur men är ändå lägre än då Sverige befann sig i högkonjunktur 2006.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. stefan

    Och ni envisas med att använda ”politikfakta” som informationskälla….. Hur vore det med en OBEROENDE!!?? ”Politikfakta” är allt annat än oberoende – men det vet du ju.

  2. Krister Klermalm

    Statistiken kan man bollar siffrorna till att se bättre ut än vad det verkligheten gör.. Sjukskrivna som har blivit utförsäkrad som har hamna i sysselsättnings åtgärder med aktivitets ersättning och arbetslösa i andra aktiviteter samt fortsätter ni att tillåta folk hamna i Fas 3, där nu även ungdomar hamnar i. Dessa räknas inte med i statistiken som arbetslös eller sjuka eller nedsatt arbetsförmåga.

    Lyssna på detta:
    P1 med Studio Ett om ”Arbetslösas besvikelse på samhället”.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5439185&play=4415066&playtype=Ljudklipp

    Även om arbetsförmedlingen har andra verktyg nu efter nyår att arbeta med. Innebär det inte att en företagare som nyttjar AF tjänster och stöd att anställa någon med funktionsnedsättning skall inte ta mer än 4 månader att göra den fördjupande informations inhämtning hos presumtiva anställd. Fortfarande finns både tjänstepersonerna och chef kvar inom AF som kan låt en sökande gå i praktik på företaget och inget händer ens upptill 9 månader av anställningen blir klart med.
    Vad anser du om detta orimliga situation att låta en arbetsvillig person att frustrerande ska låta sig förnedras av nonchalant ifrån AF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.