Månatlig rapportering

En utredning som föreslagit månatlig rapportering inklusive periodisering av löner och ersättningar från företagen till Skatteverket har satt igång debattens vågor. Det finns fördelar och nackdelar med detta förslag.

Fördelarna är att alla ersättningar från andra system blir mer korrekta från början samt att eventuellt svartarbete ytterligare förhindras.

Nackdelarna är att det ökar den administrativa bördan för speciellt de små företagen. Idag sker informationsöverföringen mellan företagen och Skatteverket vad gäller löner och ersättningar en gång om året.

Den stora frågan är ju om det ökade informationsinhämtandet i sig överväger de nackdelar som åsamkas företagen och företagaren?

För mig verkar förslaget skapa mer bekymmer än fördelar. Det som dock försvårar möjligheten att lägga förslaget i det runda arkivet är den beställning som Riksdagens majoritet gjort i frågan. De (S,MP,V och SD) har begärt att månatlig rapportering införs för byggsektorn. Denna begäran måste regeringen förhålla sig till.

Lösningen: Genomför månatlig rapportering enbart för byggsektorn. Låt andra företagare vara ifred.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.