Platta till plattskattivrarna!

Det finns en del krafter som förespråkar platt skatt i vårt samhälle. Alltså att alla inkomsttagare betalar i procent exakt lika stor andel av sin inkomst. I kronor och ören så innebär det ju fortfarande att den med låg inkomst betalar mindre än den med hög inkomst men skillnaden skulle minska kraftigt jämfört med idag.

Visst vore det ett administrativt enklare system och det vore pedagogiskt lättare att förstå. Men vad blir då effekten om platt skatt skulle genomföras med målet att bibehålla samma skatteintäkter som idag?

Jo höjd skatt för låginkomsttagare och sänkt skatt för höginkomsttagare. Dagens politik som förs av Alliansregeringen har ju lett till att skatten sänkts mest för de med låga inkomster. Syftet har ju varit att göra det mer lönsamt att gå från ett bidragsberoende till egen försörjning. Det ska i alla lägen löna sig att ta ett jobb. Progressiviteten i skatteskalan har därmed ökat under Alliansregeringen även om alla fått del av skattesänkningarna.

Jag tycker det vore en dålig idé att införa platt skatt. Det motverkar syftet med att det ska löna sig att i alla lägen ta ett jobb. Det motverkar också syftet att den som tjänar bra också ska bidra mer till det gemensamma. Däremot kan vi alltid diskutera om hur hög marginalskatt Sverige ska ha. Den tillfälliga värnskatten som finns idag på de allra högsta inkomsterna bör på sikt avskaffas.

Kristdemokraternas linje och mål med skattepolitiken är att de allra flesta ska inte behöva betala mer än ca 30 % i skatt och ingen ska behöva betala mer än 50 % i skatt.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Åsiktsmaskinen

    Fast skatten har ju inte sänkts mest för de med låga inkomster.

    Skatten för en låginkomsttagare har sänkts med c:a 500kr eftersom skatten på a-kasseagviften, bilförsäkringen med mera har höjts.

    Skatten för höginkomsttagare har sänkts med betydligt mer än 500kr, eller hur?

    Varför denna myt om att Alliansen har sänkt skatterna mest för de med låga inkomster?

    Och kom nu inte med svar om någon procentsats. Det är reda pengar i plånboken som är det viktiga, inte procenten.

    Dessutom är ju Folkpartiet för en platt skatt.

    Vilken fråga tänker ni kräva stöd av FP i, om ni ska gå med på deras tankar om platt skatt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.