Jäv eller misstanke om

I dagens VK kan man läsa om min oro för eventuella jävskopplingar. Dessa kan uppstå när ledande politiker i allmänhet och KS-ordföringar i synnerhet sitter i externa styrelser.

Exemplet jag tar upp är det problem som nu måste hanteras av byggnadsnämnden å ena sidan och Travsällskapets styrelse å andra sidan. Som motparter till varandra sitter å ena sidan den röda majoriteten i byggnadsnämnden (politiska samarbetet mellan V och S leds av Holmlund) och å andra sidan det ledande kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund.

I strikt juridisk mening kanske det inte är en jävssituation. Det måste nog granskas djupare i sig. Dock är det uppenbart att motstående intressen står mot varandra och det i sin tur kan skapa oanade följdeffekter. Enbart blotta misstanken om en jävssituation skapar problem i sig.  

Föreningslivet är beroende av engagerade personer för att driva en förening framåt. I det avseendet är nog Lennart Holmlund en bra person för Travsällskapet det betvivlar jag inte. Samtidigt är föreningslivet oerhört beroende av kommunens stöd och support. Läs Björklöven, läs UFC, läs UIK, läs xxx etc. Just därför ska man som aktiv toppolitiker eller topptjänstemän vara försiktig med styrelseuppdrag i föreningar.

Oavsett vad byggnadsnämnden kommer fram till angående de uppförda byggnaderna på Umåker som saknar bygglov kommer följdeffekter.

Byggnadsnämnden friar = misstanken om påverkan kommer att gro snabbt.

Byggnadsnämnden fäller = Travsällskapets styrelse överklagar = Lennart Holmlund är direkt eller indirekt delansvarig för detta överklagande.

Byggnadsnämnden fäller = Travssällskapet överklagar inte = ekonomiska kostnader för föreningen = Holmlund direkt eller indirekt begränsar möjligheten till minimerande av Travsällskapets ekonomiska förluster.

Ja det finns otaliga exempel på bekymmer som kan uppstå även om välviljan om att vilja vara Travet behjälplig var ledord när styrelseuppdraget erbjöds Holmlund i första läget. 

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. lf

    Anders Sellström ondgör sig nog mest över att vänsterpartierna styr i Umeå.
    Och det skall man förstå utifrån att han spyr galla över att arbetare demonstrerar på 1:a maj.
    ”Flosklernas dag”.
    Jag tror aldrig jag hört en riksdagsman uttrycka sig på detta sätt.Så förnedrande över de människor som varit med om att bygga upp Sverige.
    Jag trodde att du som riksdagsman hade mera övergripande frågor att hantera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.