Avmaskulinisera

Avmaskulinisera låter som om man ska avmaska någon eller något. Så är dock inte fallet. Här handlar det om att avmaskulinisera yrkestiteln brandman.

Om detta avmaskuliniserande kan man läsa i Aftonbladet. I Gislaved tror man att ett avmaskuliniserande av brandmannatiteln skulle kunna råda bot på könsskevheten i kåren. Den nya titeln skulle bli, enligt förslag, "handläggare inom samhällsskydd och beredskap".

Om man avfeminiserar titeln Sjuksköterska, hur skulle det låta då? "Handläggare inom vård och omsorg".

Andra jämställdhetskrav på området har varit att de fysiska kraven bör sänkas för att kunna bli brandman.

För min del är det självklart att yrkets krav som sådant oavsett om det är brandman, arkitekt, läkare eller tandläkare måste utgå från vad det ska uppnå. Allt annat är ju nonsens. Om samhället har ett behov av personer som kan rädda liv och släcka bränder måste de personliga egenskaperna för att kunna utföra detta uppdrag vara uppfyllda. Oavsett vilket kön du representerar.

Dags att avmaskera jämställdhetsteoretikerna istället.

PS: Är det bara en tidsfråga innan Tamara Spiric (V) tillika jämställdhetsutskottets ordförande i Umeå att föreslå ovan?

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Elsa Andersson Hedkvist V

    Varför ”brandskyddsarbetare” då inte arbetare endast förutsätts endast vara män, inom sjukvården är sjukskötare vedertaget för de män som inte vill kalla sig sjuksköterskor:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.