Ett femte jobbskatteavdrag!

I Expressen idag kan man läsa om Göran Hägglunds utspel om ett femte jobbskatteavdrag. Det ska naturligtvis kombineras med ytterligare skattesänkningar för pensionärerna.

Sverige är ett oerhört exportberoende land. Halva vår BNP Färöarna beroende av exporten. När vår omvärld har ekonomi att gå för fullt och handla av oss påverkar det vår tillväxt och därmed sysselsättningen.

Det som håller uppe vår tillväxt idag är den inhemska konsumtionen. Hushållens förmåga att konsumera. När efterfrågan från omvärlden på våra exportvaror inte är lika stark som vi önskar måste den inhemska ekonomin stimuleras. Vad är då bättre än skattesänkningar? Klassisk ekonomisk politik i lågkonjunktur.

På Almedalens första dag sätter Kristdemokraterna agendan. Alla partier måste svara på vad de tycker om ett femte jobbskatteavdrag. Bra Göran!

10 kommentarer

  1. Bert

    Nä men det räcker nu. Sverige har blivit så mycke sämre, så mycke omänskligare, så mycke kallare… och för vad? jo för en 800 kronor mer på lönespecen. Dessa 800 äts redan upp med höjda akasseavgifter, höjd skatt på bilförsäkringen, höjda matpriser. pang, där var pengarna slut. Och då är ”välfärden” fortfarande totalt nerkörd i botten.
    Sverige som var en av de bästa länderna i världen förr, har ni blivit ett av de sämre.
    Självklart ett bra land om du är rik eller har rika föräldrar eller är högerpolitiker… men inte för oss andra 95 % som bor i detta land.

    Jag gråter varje dag när jag tänker på hur mycket ni förstört, hur många liv ni ändat.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Så skattesänkning skapar ett sämre Sverige medan en skattehöjning skapar ett bättre Sverige?

    • Jonatan

      Så du klagar på en skattesänking och dina anledningar till varför det är dåligt är att du måste spendera pengarna du får, på något…

      Hade du inte fått pengarna hade du ju behövt spendera dom ändå, fast från det du har idag… Eller?

      Om du nu inte menar att man borde sänka a-kasseavgiften och bilförsäkringsskatten istället? Samma kassa i slutändan vet du…

  2. Maria N

    Skattesänkningar, så vi får större eget ansvar för våra intjänade pengar, är utomordentligt bra! Kanske kan man också tänka sig att krympa den regionala politiska överrocken också?

  3. N-O

    Man kan inte lösa allt med skattesänkningar .
    Se på USA , tycker du det landet fungerar speciellt bra ?

    När stora delar av befolkningen är utan arbete skulle det nog göra mer nytta
    för den inhemska konsumtionen om A-kassan förbättrades , inte att de allra rikaste
    ska få ännu mera i skattesänkning som sedan flyttas till skatteparadis utomlands .

    Enligt SCB har antalet socialbidragstagare ökat med 37% sedan 2006 ,
    detta kan ju knappast vara bra för konsumtionen eller statsfinanserna….

    • To

      Statistik är roligt eller hur? 2006 var ekonomin på topp, sen dess har vi haft finanskris och recession.

      37% låter ganska naturligt om man sätter det i det perspektivet.

  4. Neo

    Det finns väldigt mycket bättre sätt att använda pengarna! Lärarnas och sjuksköterskornas löner måste höjas med månge tusenlappar varje månad, och studenternas villkor måste bli åtminstone lika bra som arbetslösas villkor och alltså ges samma gemensamma grundersättning som bör ges till alla arbetslösa men max under 12 terminer och med kravet att minst 50 % av studiepoängen avklarade varje termin, för det är inte ok att universitetsstudier som idag ska bestraffas med en gigantisk låneskuld och det är definitivt inte ok att studenter som enda grupp i samhälet förväntas LÅNA till MAT, och till TV-licens för sin studentdator, varje månad!
    Istället för jobbskatteavdrag så bör motsvarande de arbetslösas gemensamma grundersättning vara skattefritt för alla varje månad, för detta skulle gynna låginkomsttagare och deltidsarbetande mest medan det ändå vore fullt ut rättvist för alla, och för inkomster utöver den för alla skattefria ”grundersättningen”, cirka 9000, bör det vara en platt skatt!
    Arbetslösa bör ”anställas” av ”bemanningsföretaget” Arbetsförmedlingen och alltså ges en gemensam grundersättning plus en behovsprövad tilläggsersättning kombinerat med en privat inkomstbortfallsförsäkring, och Arbetsförmedlingens enda uppdrag ska då vara att hitta jobb eller uthyrningsuppdrag åt sina ”anställda”/arbetslösa och de ”anställda”/arbetslösa ges avtalsenlig lön då de hyrs ut eller placeras i pysselsättning/FAS 3…! Dagens extremt orättvisa och direkt omänskliga arbetslöshetsersätning, a-kassan/försörjningsstödet, måste avskaffas eftersom det inte är ok att skattefinansierade ersättningar och bemötande ska baseras på tidigare inkomst istället för faktiskt behov, för idag så tvingas föredetta lågavlönade och deltidsarbetande att sälja bil o bostad och göra sig av med alla bankbesparingar för att beviljas arbetslöshetserättning/försörjningsstöd efter att ha totalförnedrat sig hos den kommunala Socialtjänsten som om de vore psyksjuka eller kriminella i behov av vård! INGEN arbetslös ska behöva be om sin arbetslöshetsersättning hos kommunala Socialtjänsten utan ALLA arbetslösa ska ges samma grundersättning från en o samma myndighet! Att vara arbetslösa ska inte heller som idag nästan anses vara ett kriminellt brott då Arbetsförmedlingens främsta uppdrag idag är ju att övervaka de arbetslösa så att dessa lata individer inte lurar till sig, stjäl, a-kassa/försörjningsstöd! Detsamma måste gälla sjukskrivna!
    Allt, såsom barn/elever och sjuka/patienter lämpar sig definitivt inte att köpas/säljas/bytas på en girig privat marknad av riskkapitalister!
    Avdrag är egentligen bara ett annat namn på bidrag eftersom effekten av båda är exakt densamma och både avdrag och bidrag innebär samma byråkrati även om bidrag oftare träffar dem som har verkligt behov av dessa pengar! Alliansen är alltså större bidragsparti än sossarna, även om Alliansen valt att kalla sina ”bidrag” för ”avdrag”! Skatter finns för att omfördela samhällets resurser till dem och de områden som har störst behov, så höga skatter är inte alls så negativt som Alliansen tycks tro, och svenska folket betalar gärna hög skatt ifall de ges världens bästa skola och sjukvård…, hellre bra skola o sjukvård än en ny storbilds-TV varje år!
    Alliansen har tyvärr misslyckats totalt inom alla områden, och det var Socialdemokraternas olämpliga val av absurda partiledare som gav Alliansen valsegern, så Alliansen kommer vara totalt chanslösa i nästa val då Sossarna inte längre har en total katastrof som partiledare! Jag kommer inte lägga min röst ännu en gång på Fp, även om jag anser att en S-Fp-Mp regering vore det bästa för Sverige!

  5. Monica Trumstedt

    Vad jag undrar är hur vi förtidspensionärer ( sjuka på NÅGOT vis)
    Ska kunna klara oss, eller överhuvudtaget konsumera mera???
    Har själv fått 3 barnbarn, som jag skulle vilja köpa presenter till någon gång.
    Eller en välbehövlig semesterresa som
    Inte funnits på kartan sedan jag blev sjuk!
    Får i år , enligt FK 15 kronor mer i ” löneökning” !!! Till en lön på 8000:- ut i månaden.
    Detta är tacken efter 25 år, varannan helg i vården!
    Varför ger ni bara till dom som redan har fått?? För att uppfylla profetian? De som har, skall varda givet…. Ni borde förstå bättre som ett kristet? Parti.

  6. B-G Wikström

    Ja Monica, så är verkligheten hos KD. Deras viktigaste punkt är att slå sönder all välfärd, se ner på oss som drabbats av svår sjukdom, skicka hundratals miljoner till skatteparadis . Det är äkta KD-politik. Antar att Anders Sellström och KD helst inte vill ha någon skatt alls, och framför allt inte för de som redan har jobb och är väldigt rika. Kristet ? Nej, KD är inte ett parti som på något sätt står upp för kristna grundvärderingar utan gör precis tvärtom. Slå på de som redan ligger samt ta från fattiga och ge till de rika = äkta KD-politik.
    Varför kämpar KD så enormt för alla vansinniga avregleringar ? Ja inte är det för oss medborgare, utan enbart för att gynna riskkapitalbolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.