Sjöstedt avdemokratiserar

Igår höll Jonas Sjöstedt (V) tal i Almedalen. Att han är emot andra aktörer än det offentliga inom välfärdens område är ju ingen nyhet. Vad han dock lanserade som en nyhet var att det skulle krävas antingen kvalificerad majoritet eller mellanliggande val innan en försäljning av offentligt ägda byggnader eller företag skulle vara möjligt. Han menade att det som ägs gemensamt ska inte kunna säljas hur som helst.

Två effekter med ett sådant förslag.

1. SAS eller andra bolag som en stat eller kommun inte vill eller bör äga kan ta upp till åtta år att sälja. En fastighet som en kommun vill sälja för att satsa pengarna på annat än ägande av egendom, skulle inte heller vara möjligt av en styrande majoritet. Många affärer som Umeå kommun genomfört i syfte att kunna satsa på ny kommunal infrastruktur skulle inte bli av, försvåras eller försenas. Inte till gagn för kommunmedborgarna precis.

2. Han glömde sätta samma krokben på investeringar. Ska inte samma princip gälla för investeringar som för försäljningar? Vi behöver bygga nytt badhus. Kan bara genomföras med kvalificerad majoritet eller med val emellan. Det kan ju inte vara mer demokratiskt att det offentliga köper hus eller bolag än att sälja desamma. Med vänsterns retorik är det ju förståeligt att det är demokratiskt att köpa men odemokratiskt att sälja. Men logiskt och principiellt är det inte.

Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet lägger här fram ett odemokratiskt förslag. Antingen löper man linan ut och föreslår samma restriktioner för offentliga investeringar och köp eller så tar man tillbaka idén om säljstopp.

En kommentar

  1. Erik Jonsson

    Jag har förståelse för Sjöstedts resonemang. I all den stund borgerliga politiker hastar fram försäljningar till priser som övergår allt förstånd. Åtminstone två fall finns. I stockholmstrakten. Tibble gymnasium och Serafens vårdcentral där borgerliga politiker slumpade bort verksamheterna. Frågan är hur politikerna gjort här i umeåtrakten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.