Vad säger egentligen Holmlund?

Efter gårdagens besked från kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund (S), att han inte ska kandidera som kommunalråd inför 2014 följer en del funderingar. Enligt tidningarna idag är han tydlig på att han inte ställer upp som kommunalrådskandidat i de interna S-nomineringarna. Han ger också besked om att han gärna ställer upp på valsedlarna för en plats i kommunfullmäktige. Så långt är det inte svårt att hänga med.

På direkt fråga från VK:s journalist om många personkryss i valet och en fråga från partiet om att ändå ställa upp som KS-ordförande skulle få honom att tänka om, undviker han att svara på.

Det får mig att fundera. Av taktiska skäl vill nog partiet ha hans namn på valsedeln för att dra röster. Holmlunds namn ska borga för en viss stabilitet i politiken även om en ny person tar vid som högste kommunalråd. Annars är ju kutymen generellt att en gammal KS-ordförande lämnar scenen för att ge den nye en chans att forma sitt lag.

Ett annat skäl torde vara att Holmlund ändå vill pröva sin popularitet. Testa gränserna lite. Med att vara otydlig vill han skicka signaler om att han kanske ändå står till förfogande om nog många ändå röstar på just honom. För vad skulle hända om Holmlund stormar fram i personvalet? Kommer det socialdemokratiska partiet att ta hänsyn till det eller kommer man att fullständigt ignorera personvalsresultatet?

Frågan som måste ställas till både Lennart Holmlund och det socialdemokratiska arbetarpartiet i Umeå innan valet är:

Kommer personkryssen i kommunvalet för (S) överhuvudtaget påverka utgången för vilka poster som innehas efter valet?

Om inte innebär Holmlunds namn på valsedeln inget annat än ren och skär rädsla från S att lokalt förlora röster. Därtill en falsk marknadsföring från både Holmlund och Umeås socialdemokrater. Det krävs ett förtydligande från inte minst Holmlund själv för att skingra dimridåerna.

En kommentar

  1. Pingback: Lennart Holmlund slutar - Örnsköldsviks Allehanda - Lagras

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.