Dags för amorteringskultur

Igår hade vi i Finansutskottet två offentliga utfrågningar. Den ena handlade om den sk Makrotillsynen. Hur ser vi till att inte hamna i obalanser när det gäller de finansiella systemen. Hur finansiella obalanser snabbt kan slå hårt mot länders ekonomier och välfärdssystem har vi åtskilliga exempel på. Sverige har som land dock klarat sig förvånansvärt bra jämfört med andra länder i vår omvärld.

Ett problem som lyfts under lång tid är hushållens höga bolåneskulder. Dessa skulder kan på sikt innebära ett hot för Sverige som land om ex huspriserna snabbt skulle falla eller räntorna kraftigt stiga. Ett av problemen är att den amorteringskultur som funnits i Sverige bytts ut mot en annan kultur, ”kapitalkostnadskulturen” eller ”konsumera-allt-nu-linjen”. Hushållen betalar bara räntekostnaden på lånet och låter bli att amortera av på skulden.

Finansinspektionen har nu getts muskler att ta fram åtgärder för att få hushållen att amortera mer på sina huslån. Det är bra för det enskilda hushållet och det är bra för den svenska ekonomiska stabiliteten. Att amortera på ett huslån är kanske det bästa pensionssparande du kan göra. Att du även skapar ett ökat ekonomiskt utrymme för att hantera framtida eventuella problem som kan dyka upp gör ju inte saken sämre. ”Konsumera-allt-nu-linjen” är inte ett hållbart liv, det är en kortsiktig syn på livet som helhet.

Amorteringskulturen är ett måste. Både för vår egen skull men även för landet som helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.