Metalls demonstrationpå Rådhustorget

I fredags anordnade Metallklubben en demonstration eller manifestation om man så vill på Rådhustorget i Umeå. Syftet med detta agerande var att protestera och markera mot Volvo Lastvagnars utredning om monteringen ska vara kvar eller inte i Umeå. Jag stod och lyssnade över en timme på anföranden etc.

Ordföranden, Jan-Olov Carlsson, tog till orda och förklarade att mötet på torget bara skulle innehålla representanter från oppositionen. Nu talar vi inte om oppositionen i Umeå, som i dagsläget består av alla andra partier utom S och V, utan oppositionen i Riksdagen. Enbart politiker från S och V fick utrymme att tala.

Resultatet lät inte vänta på sig. Attackerna på Alliansregeringen var huvudtemat. Fokuset på de 500 arbetstillfällen som monteringsdelen utgör tonades ned.

Om fokuset var att måna om de 500 arbetsplatserna skulle ju arrangörerna breddat engagemanget genom att bjuda in även Allianspolitiker att tala och därmed ökat trycket på Volvo Lastvagnars ledning. Vi önskar ju alla samma sak nämligen att jobben får vara kvar i Umeå.

Nej nu var inte detta huvudfokus från Metalls ledning. Det var att ge socialdemokrater och vänsterpartister en möjlighet att politisera en så viktig sak som 500 jobb på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Om jag vore den som stod inför hotet att min arbetsplats kanske försvinner och inser att mitt fackförbund mer är intresserade av att politisera frågan än samla alla goda krafter för att tillse att hotet undanröjs, skulle jag känna mig grundlurad.

Dåligt och förkastligt upplägg av Metall om jobben var det viktiga. Hyfsat upplägg om politiseringen var det viktiga.

 

4 kommentarer

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Fackets trångsynthet eller ickevilja att se sin roll som alla medlemmars hjälpande kraft förkastas.

  1. Maria

    Hej Anders! Bra att du lyfter frågan om Volvo lastvagnar till en högre nivå. Det är ett mycket viktigt företag för Umeå, även om man från lokalt politiskt håll, motarbetat företaget på vissa sätt. Trots allt, är det viktigt att många agerar innan en ev. flytt av monteringen, för i nästa steg kan annan verksamhet också bedrivas på annat håll och kanske inte ens i Sverige.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Tack! Just därför är det viktigt att fackföreningen inte politiserar frågan. Det skapar ett mindre tryck på Volvos ledning när du inte inkluderar alla goda krafter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.