Mitt budgettal

Här nedan kan du läsa det tal jag höll när Riksdagsdebatten om budgeten skedde igår.

 

Det fanns en tid då de med behov av hemtjänst inte var myndighetsförklarade att själva få besluta om vilken som skulle komma hem och utföra hemtjänsten.

Det fanns en tid då fastighetsskatten trängde ut människor från sina boenden.

Det fanns en tid då förmögenhetsskatten drev investeringskapital från landet.

Det fanns en tid i vårt land då ingen tog tag i köerna till sjukvården vilket resulterade i att de allra flesta fick vänta alltför länge.

Det fanns en tid då du och jag inte kunde välja vilken vårdcentral vi ville gå till.

Det fanns en tid då magnecyl och Nezeril inte gick att köpa i en vanlig livsmedelsbutik eller på en bensinstation nära dig.

Det fanns en tid då antalet Apotek var färre och då deras öppettider var styrda och begränsade.

Det fanns en tid då politiker tyckte det var klokt och moraliskt bra att staten själv tillverkade och sålde sprit.

Det fanns en tid då garantipensionären hade en hel månadsinkomst mindre att leva på varje år.

Det fanns en tid då en sjuksköterska i vårt land fick betala 26 200 kronor mer per år i skatt.

Det fanns en tid då det inte lönade sig att gå från bidragsberoende till avlönat arbete.

Det fanns en tid då förtidspensioneringarna och utanförskap var det enda som erbjöds eftersom man inte fick någon hjälp och stöd att komma tillbaka.

Det fanns en tid då 250 000 fler i vårt land var förtidspensionerade och sjukskrivna.

Det fanns en tid då det ansågs okej att tjäna pengar på att städa ett kontor eller en arbetsplatstoalett men ren idioti och galenskap att tjäna pengar på att städa andras hem.

Det fanns en tid då det var mer ekonomiskt fördelaktigt att läkaren tog tid från sitt yrkesutövande för att använda den tiden till att renovera sitt hem än att anlita en utbildad snickare.

Det fanns en tid då man trodde att det högsta skattetrycket i världen var vägen till mer resurser i välfärden.

Det fanns en tid då resurserna till skolan, sjukvården, äldreomsorgen var lägre än idag.

Det fanns en tid då underhållspengarna till väg och järnvägar var hälften så stora som idag.

Herr talman

Det finns en del partier i vår riksdag som anser att allt är politik och allt kan lösas med hjälp av politiken. Ingen ska hindra dessa partier att få tycka och tro att det är vägen framåt. Jag tillhör dock inte ett sådant parti. Jag tillhör ett parti som ser samhället som betydligt större än staten. Ett samhälle där individen och familjens preferenser ska få styra betydligt mer. Kristdemokraterna arbetar målmedvetet vidare för att den enskilde, för att familjen, för att föreningar och andra gemenskaper ska ges ökat utrymme att själva bestämma och besluta över sina liv, sina familjeprioriteringar, sitt engagemang i föreningar och gemenskaper. Att var och en får behålla mer av sin lön är en väg att nå detta, att fler är med och utvecklar vår välfärd är en annan. Att vi fått till stånd avdragsrätt för gåvor är ytterligare ett exempel. Att den avdragsrätten nu vidgas att omfatta fler syften kommer att tillföra än mer energi till hjälporganisationer och andra.

Valfriheten att välja vilken skola man vill gå i, att välja vårdcentral, att välja hemtjänstutförare, att välja äldreboende är exempel på maktförskjutning från politiker till den enskilde individen och familjen hemma vid köksborden. Att vi i arbetslivet har olika rollfördelningar är en självklarhet men att dessa roller många gånger ställs på ända i föreningslivet är mindre belyst. När läkaren står och sopar ihop skräpet efter barnens nyss genomförda fotbollscup pustar samtidigt tränaren för laget ut efter sista matchen. Tränaren som tillika är kvarterets pizzabagare.

I denna typ av gemenskap möts alla på samma villkor. Kitt skapas som bygger på den ökande förståelsen för varandras betydelse för en fungerande helhet. Målet om det alltigenom dynamiska och toleranta Sverige har mycket att hämta från civilsamhällets funktionssätt. Därför är det viktigt med en politik som just ökar utrymmet för civilsamhället, som ökar utrymmet för individen och familjen. En politik som ökar dynamiken i samhället skapar också mer resurser till det som vi absolut ska hantera via det offentliga.

Den som tror att Sverige kan möta framtiden med en politik som snävar åt och begränsar valfrihet och egna val, som minskar syresättningen för den enskilde och familjen, som kraftigt höjer skatter på företagande och hushåll, ja det är en politik som för Sverige ut på djupa vatten.

12 kommentarer

  1. Leif

    Det fanns en tid när jag som arbetar och har bra betalt fick mindre i bidrag än sjuka människor. Men inte under er tid. Har aldrig fått så mycket bidrag som när Sveriges kristna sitter i regeringen. Egoismen flödar. Låter precis som Jesus eller hur

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Andelen av vår BNP som går till offentliga utgifter är exakt lika stor idag som den var 2006. Skillnaden är att vi från 2006 till idag fört en politik som ökat vår BNP med ca 8 %. Det innebär att mer reala resusrer går till vår välfärd idag än det gjorde 2006. Anser du det vara att dra ned resusrerna till vår välfärd? Det gäller att se till att de 5 bröden och de två fiskarna växer och förmeras. Det ger mer till alla.

  2. CH

    Det fanns en tid när vi brydde oss om varandra och inte bara tänkte på oss själva, och den tiden är förhoppningsvis på väg tillbaka.
    Det fanns en tid när ökade klyftor (= valfrihet) inte var ett uttalat mål för våra politiker.
    Det fanns (eventuellt) en tid när det fannsett behov av ett parti som KD!

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Klyftorna ökar bevisligen inte i vårt samhälle. Vi har lägst inkomstklyftor i hela OECD.
      Att vi ska bry oss om varandra mer tycker jag också. Den resan börjar med oss själva och sker varje dag. Då kan man inte bara skylla på någon annan.

  3. Tompan

    Hm.. lustigt.
    Jag hörde Annie Lööfs inledningsanförande på centerstämman idag. Kan nästan ta gift på att ni antingen kopierar talen och skickar runt i borgerligheten, eller så har ni samma talskrivare. Det var nära nog exakt samma fraser i hennes och ditt tal.

    Jag hoppas bara ni skickar det elektroniskt så vi sparar lite på Norrlands naturtillgångar. Fast å andra sidan så delade ju Lööv ut en massa pengar till Facebook som på sin serverhall i Luleå kommer att ensamt förbruka ungefär två procent av all elenergi vi producerar i landet… så kanske ni skulle skickat det på papper i alla fall.

    mvh Tompan

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Jag skriver själv mina egna tal. Ingen vet om dem förrän jag hållit mina anföranden. Så den gick inte 🙂

  4. Johan

    Klyftorna handlar inte bara om inkomsterna mellan de som arbetar. Det handlar om att klyftorna ökar mellan de som blir sjuka, varslade, arbetslösa och de som har tur nog att kunna jobba.
    En medelålders kvinna som haft en medelinkomstjobb som gör en ryggoperation som gör att hon blir sjukskriven i mer än ett år och sedan utförsäkrad har ca 8000:- i månaden att leva på. Skulle du klara dig på det???

    Det fanns en tid då kristdemokrater och andra som tror på gud var emot homoäktenskap och abort, den tiden är fortfarande eller???

    Att borgarna (överklassen) föraktar sossarnas samarbete med vänstern för att kommunismen är galen fattar jag men hur i hela friden kan moderater, bönderna i centern och nyliberalerna i Folkpartiet vilja samarbeta med KD´s föråldrade politik, det är en STOR gåta.

    Inse fakta: Det finns inte en lärare som gillar Folkpartiet längre. De föraktar folkpartiet. Det finns inte en sjuksköterska som kommer att göra misstaget att rösta på alliansen igen. Att någon fortfarande röstar på kristdemokrater är en ännu större gåta, men jag tror inte ni klarar spärren äns med stödröster i valet. Sorry….

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Men inkomstskillnaderna som mäts inkluderar alla i ett samhälle. Oavsett du jobbar eller inte. Sanningen är fortfarande att Sverige har lägst skillnader i hela OECD.
      Synd att jag kommer göra dig besviken i valrörelsen 🙂

      Sen vill jag gärna ha exempel på vad din definition av ”föråldrad politik” står för?

  5. Mange

    Anders.
    Först tänkte jag inte kommentera detta men efter att läst dina svar på kommentarerna så vart jag bara förvånad över att du/ni som förespråkar KD-FP-C inte har insett att ni har ingen egen politik,
    ni dansar ju efter Reinfeldt och Borgs pipa.
    Hela denna tid som dom/ni har vart vid makten så har vår välfärd systematiskt försämrats och jag förstår helt klar att du sitter och försvarar er politik, men jag tror det är dax för dig att öppna ögonen.

    Och att sitta och skriva att våra klyftor är dom minsta enligt OECD är bara dumheter för så här dåligt kan jag då inte minnas att vi haft på länge.

    Jag citerar dig. (Det fanns en tid i vårt land då ingen tog tag i köerna till sjukvården vilket resulterade i att de allra flesta fick vänta alltför länge.)
    Jag tar mig själv som exempel.. i TVÅ år har jag väntat för att få komma till en läkare och kolla om vi ska operera mina hälsenor… TVÅ ÅR… tycker du att ni har tagit hand om vårdköerna ???
    Och bara för att förklara så har jag artros i båda hälsenorna och kan inte fara och jobba vissa dagar för jag klarar inte av att gå, och vissa dagar måste jag knapra alvedon för att det ska gå.

    Näe du Anders jag tror nog att vi lägger ner allt som heter allianspartier och låter alla stå på egna ben, DÅ först får vi se vad ni har för politik.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Förstår din frustration. Jag skulle varit vansinnig om jag fått vänta i två år. Dock är det landstingen som ansvarar för vår sjukvård, inte regeringen. I Västerbotten är det S och MP som styr sjukvården och hur den bäst ska serva våra medborgare. Vänd din frustration mot dessa partier istället för Alliansen. Det är S och MP som har huvudansvaret i länet. Sen är det ju alltid så att det i enskilda fall kan gå fel (som exemplevis i ditt fall) trots att det för stora flertalet blivit bättre.

  6. Sven Aivert

    Du lever inte i verkligheten när det talar om självbestämmande inom hemtjänsten man får int e bestämma vem som kommer hem

    Varförskaandra bestämma över mitt liv

    Varför ska andra människor få bestämma över mitt liv bara för att jag råkar vare en person med funktionshinder
    Jag är inte omyndigförklarad och inte satt uder en förvaltare menjag får änd å inte själv bestämma över hur jag vill leva mitt liv

    Varför ska andra få bestämma hur ofta jag vill lämna min bostad och hur länge jag vill vara borta ?

    Varför ska andra få bestämma hur ofta jag vill träffa vänner och bekanta ?

    Varför ska andra få bestämma när jag vill gå ut och äta en bit mat?

    Varför ska andra få bestämma när jag vill gå ut och träna på gymmet ?

    Varför ska andra bestämma när jag vill ha min post uppläst?

    Varför ska andra få bestämma när jag vill duscha?

    Varför får jag inte bestämma över vad jag vill göra och hur ofta jag vill göra vissa saker ?

    Man är som blind och rullstolsburen helt i händerna på vad andra tycker och vad andra bestämmer åt mig

    Jag får intden hjälp och stöd som jag enligt FN konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder har rätt till jag fårheller inte vara den medborgare på jämlika villkor som grundlagen förespråkar
    Så bara för att man råkar ha funktionshinder som gör att man är helt beroende av en annan person för att kuna leva ett värdigt liv så hindrar våra makthavare detta på ett effektivt sätt genom att dom tillåter våra förvaltningsdomstolar bryta mot vad dom själva har beslutat

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Kan inte annat än hålla med dig. LSS-reformen var ju till för att just möjliggöra det du beskriver. Vad som hänt dig och varför du upplever situationen som du beskriver är omöjligt för mig att sätta mig in i. Är man inte nöjd bygger ju rättsstaten på att man kan överklaga och få frågan prövad. Antar att du gjort just detta men även då inte fått de resurser du anser dig behöva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.