Nationalekonomi är svårt

Att nationalekonomi kan vara svårt att förstå är jag fullt medveten om. Att det inte går att jämföra med hushållskassans plus och minus logik, kanske är en stor del i problemet.

För många handlar det nog om svårigheten att se helheten. Man stirrar sig blind på en företeelse och söker sen lösningen i närheten. Många gånger är det inte så enkelt tyvärr.

Mitt förra inlägg om välfärden visar på det utifrån de kommentarer som skrivits. Att man drar andra slutsatser än vad jag gör är helt ok. Det har jag inga problem med men att man dumförklarar någon som för ett resonemang om hur saker hänger ihop nationalekonomiskt får mig att fundera lite.

Det verkar vara viktigare att ens egna teser får bekräftelse än att man söker förstå hur saker faktiskt hänger ihop. Borttagandet av ex förmögenhetsskatten har ju inneburit att kapital som försvann ur landet tidigare nu återvänder för att investeras och beskattas i Sverige. Man kan ju tycka att förmögenhetsskatten borde återinföras men man måste också inse priset av en sådan åtgärd. Om man tror att en skattehöjning bara är positiv och bara kan räknas på plussidan för det offentliga är man illa ute.

För höga skatteuttag hämmar tillväxt och därmed ökar inte skatteintäkterna som de annars skulle gjort. Här gäller det att hitta rätt balans. Vi innehar silverplats i världen vad avser skattetryck, Danmark tar guld. Tack vare något lägre skatter har dynamiken i vårt land ökat och fler bidrar till att öka skatteintäkterna. Mer utrymme för hushållen och företagen att använda sina resurser har gett mer pengar till kommunerna och landstingen. Hittills med 11 %.

Att som en del idiotförklara dessa fakta framstår ju nästan ointelligent. Kom också ihåg att detta sker i en värld då efterfrågan på vårt lands exportprodukter är låga. Om då kraftiga skattehöjningar är svaret från en del, på ytterligare värnande av vår välfärd, måste ju bevisbördan finnas hos dessa. Inte hos oss som bevisligen lyckats förmera resurserna till skola, vård och omsorg.

15 kommentarer

  1. Johan

    Då undrar jag följande med risk för att bli betraktad som ointelligent:

    Skolorna har fått större klasser, sämre kvalitet och läraryrkets status har sjunkit. Vad beror det på?
    Kommer en enda lärare att lägga sin röst på Folkpartiet?

    Sjuksköterskorna och sjukhusen har fått det sämre. Personalen går på knäna. Vad beror det på?
    Kommer en enda sjuksyster att rösta på Moderaterna?

    Landsbygden urholkas, byaskolorna försvinner, sjukstugorna läggs ner, bönderna går på knäna. Finns det en enda person på landsbygden kvar som röstar på Centern?

    Är detta kopplat till Nationalekonomin på något vis?

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Vilka man röstar på får väl var och en avgöra. Dock har du fel i dina påståenden. Skolorna har inte fått större klasser. Det har SKL konstaterat. Läs här om myter om skolan.

      Det har aldrig arbetat så många läkare och sjuksköterskor i sjukvården. Sen är det landstingen som äger frågan om hur man arbetar. Tyvärr skiljer sig detta en del beroende på var man bor i landet.

      Det stora problemet med att skolor eller affärer läggs ned i landsbygden beror på att antalet boende minskar. Det innebär att underlaget för att bedriva skola och affär till slut inte finns. Hur ser din lösning ut för att människor inte flyttar och dels få fler att flytta till landsbygden?

  2. JonasE

    Nu är det ju inte ett plus på 11% på annat sätt än om man räknar i absoluta tal, ungefär som Alliansens eviga mantra om 200.000 fler i sysselsättning, trots den ökande arbetslösheten och att den arbetsföra befolkningen ökat med omkring det dubbla under samma tid, och det är alltså 60.000 fler arbetslösa nu än när Alliansen tog över, för att sen inte glömma det rent felaktiga men av Alliansen avsiktliga att räkna sysselsättning i absoluta tal !!.

    Som jag tidigare skrev så är det så om man räknar per capita så blir det ett minus på 5% i Alliansens skatteintäkter, eller om man bara räknar av inflationen så är Alliansens skatteintäkter i princip bara indexreglerat, men den delen av sanningen låter ju inte lika bra, så det glömmer ni i Alliansen på sedvanligt vis bort !!.

    Visst det gäller att hitta rätt balans i det hela, men hur (bort)förklarar du att högskatteländer klarat denna lågkojunktur bättre än lågskatteländerna gjort ??.

    Att kommunerna och landstingen skulle fått mer i kistan, talas emot av att den offentliga sektorn minskat med 10% sedan 2006, det lär knappast bero på att dom fått mer pengar !!.

    När man i princip bara indexreglerat det som delas ut till kommuner och landsting, och sen klappar sig för bröstet och säger att ” det aldrig givits mer pengar än nu”, så är det bara en fråga om att det skall låta bra, än att det verkligen är det också !!.

    Att vi ligger på silverplats för skattetrycket är ju inget bevis för att det är dåligt, för det är väl inte bara skattetrycket som räknas – eller ??.
    Det är väl ändå den totala ”kostnaden” som räknas, skatter och avgifter sammataget, och där är skillnaden ganska så betydlig för låg och höginkomsttagare sedan Alliansens skattesänkningar, och det syns ju även i statistiken då klyftorna skenar med Allianspolitiken, och de med lägst inkomst faktiskt fått mindre i plånboken under Alliansens tid !!.

    Att kapital återvänder ”nu återvänder för att investeras och beskattas i Sverige”, kan lika gärna förklaras av alla de avtal som Skattemyndigheten slutit med diverse skatteparadis, och gjort att det börjar bli dags att ta hem pengarna innan ”vissa” åker fast, som borttagandet av förmögenhetsskatten !!.

    Att ni skulle ”lyckats förmera resurserna till skola, vård och omsorg” är ett beklämmande påstående då ni spenderat 27 ggr mer på skattesänkningar än välfärd, och bara det visar ju på denna regerings prioritering, samt att de vinstpengar som försvunnit in i privata fickor definitivt inte gynnat just skola vård och omsorg, då de vinst pengarna bevisligen tagits ur resurserna till verksamheten !!.

    Bara en sån sak som att ni genom försämringarna i sjuk och arbetslöshetsförsäkringen ökat kommunernas kostnader rejält för försörjningsstöd ( ca 60% är sjuka eller arbetslösa i den grupp som får Försörjningsstöd idag ), talar ju mot ditt påstående om att det blivit bättre, då pengarna för att betala dessa ökande konstader inte kommer ur tomma intet !!.

    Det enda som tycks återstå av Allianspolitiken idag är bortförklaringar och siffertrixande, som är i stort sett samma sak för Alliansen, så det är dags för något annat nu !!.
    Det är dags för en regering som faktiskt ser till hela befolkningen och inte bara 2/3 som Alliansen gör, så ett regeringsskifte är inte bara på tiden -utan ett måste för ALLAS bästa, just för denna regerings 2/3 politik gör bevisligen inte det !!.

    Slutligen ditt tyckande om att du ”dumförklaras” kan ju bero på två saker. – att du förklarat för dåligt, eller rent faktiskt har fel i ditt resonemang !!.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Offentliga utgifter av BNP är desamma nu som 2006. Eftersom BNP växt mest ackumulerat i Sverige jämfört med EU har också resurserna till välfärden ökat. De som kritiserar hävdar ju att välfärden fått mindre resurser. Oavsett hur man räknar, nominellt eller realt, så är det påståendet helt felaktigt. Sysselsättning räknar vi både nominellt och i sysselsättningsgrader. Vi har högst sysselsättningsgrad i EU näst efter Holland.

      Vad du glömmer i ditt resonemang, vilket troligen är medvetet, är att 2006 befann sig världen och Sverige mitt i en högkonjunktur. Sedan 2008/2009 har vi haft den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet. Vi befinner oss fortfarande i lågkonjunktur. Tack vare den finanspolitik som är förd har Sverige kommit ut bättre än i stort sett alla andra jämförbara länder. Om du tror att lilla Sverige som till 50 % är beroende av vår export inte påverkas är ju naivt. Vi har ju lyckats stimulera den inhemska konsumtionen som agerat motvikt till exportbortfallet. Enkel logik. Tappar man exportintäkter måste inhemsk konsumtion stimuleras. Om inte minskar skatteintäkterna snabbt till kommuner och landsting.

      Du jämför Sverige i en lågkonjunktur med ett Sverige 2006 i högkonjunktur. Ändå klarar du inte av att slå hål på fakta. Landet Sverige har inte dragit ned på välfärden utan tvärtom. Tala om knock-out!

      • JonasE

        Nu försäker du fly undan digna egna kommentarer då du tidigare påstått att det blivit ”Mer välfärd med Alliansen”, men nu så är du inne på att ”Offentliga utgifter av BNP är desamma nu som 2006”, och då är det inte ”mer” utan snarare indexreglerat i bästa fall !!.

        Det är samma resonemang kring ”de 200.000 fler i arbete”, som sågas av expertis som ett ”ett dribblande av guds like”, även de 11% som du tidigare talat om faller in i samma kategori, och då måste man fråga sig, – varför fakta är sådant problem för Alliansen att den ständigt måste förskönas ??.

        Problemet med ”er stimulans av inhemsk konsumtion” är att ni stimulerar de som redan har pengar till nackdel för de 10% med lägst inkomster som fått mindre att röra sig med, och dom som redan har pengar tenderar att spara dessa extramedel, medans låginkomsttagare spenderar det som dom får extra, så Alliansens 2/3 politik gynnar knappast konsumtionen optimalt !!.

        Sen så kan du inte gömma dig bakom lågkonjunkturen hela tiden då det inte är den enda förklaringen till den ”massarbetslöshet” som råder nu, ett problem ni spätt på med försämringar i villkoren för de som är arbetslösa, för den fråga man måste ställa sig är: -var är jobben, alla de utlovade jobb som skulle komma ” -om vi bara får sänka skatten”, men var är då jobben ??.

        Du påstår även att Sverige inte dragit ner på välfärden, tror du att sjuka och arbetslösa håller med dig där ??, – eller räknas inte trygghetsystemen i välfärden för Alliansen ??.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Ja du får ju dribbla hur mycket du vill. Du kan ju förtidspensionera ut 250 000 personer, precis som S gjorde fram till 2006 och därmed sänka arbetslösheten och öka sysselsättningsgraden. Vi har ju lyckats få fler ut på arbetsmarknaden och ökat sysselsättningen med drygt 200 000 personer. Gilla det eller inte. Inte mitt problem.

          Konjunkturindex sep 2006 var 109,7. Sep 2013 är det 98,1. Om index ligger över 100 är det bättre än normalt och under sämre än normalt. Om ditt utgångsläge är att detta inte har en påverkan på sysselsättningen lever du i en annan värld än vi övriga.

          • JonasE

            Dribblandet eller snarare ”ett dribblande av guds like”, är tydligen det enda som gäller för Alliansen, och bara att du envisas med dessa 200.000 visar ju på hur svårt fakta verkligen blivit för Alliansen !!.

            De 250.00 du talar om berodde på en brist på rehabilitering, och inte en brist på utförsäkringar, och jag kontrar då genast med en term från Svenskt näringsliv: ”utanför utanförskapet”, på 140.000, just dom som inte uppbär någon som helst ersättning, ingen lön, bidrag, studiemedel, mm, dom är bara borta ur statistiken, men det är tydligen det viktigaste för Alliansen -att det skall låta bra, men om det sen är bra är mindre intressant !!.
            På detta så ser man att 60% av de som uppbär försörjningsstöd, gör det på grund av arbetslöshet eller sjukdom, och ni sitter nöjda !!.
            Fas3 är även den en förvaring av sjuka och arbetslösa, som dessutom blivit Sveriges största arbetsgivare, – ett bidrags-Sverige i Alliansens tappning, men nu gynnar man rika, och sparkar på de utsatta, men kallar båda för ”incitament” !!.

            Sen när det gäller omtanken om de sjuka från Allianshåll så är det bara en myt, ni i Alliansen såg sjukförsäkringen som en kassako, eller som Cristina Husmark-Pehrsson sa att ”Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt” !!.

            Slutligen så är det rimligt att undra över hur mycket av välfärdsresurserna försvinner i privata vinster numera ??.

          • Anders Sellström (inläggsförfattare)

            Men hela din beskrivning går ju emot den gängse statistik över utanförskap som finns. Utanförskapet i vårt land har aldrig varit så lågt sedan 1990. Där faller ju du platt till marken. Vår politik har ju lyckats minska den andelen som är i behov av bidrag för sin överlevnad. Är det inte något bra?

  3. Lennart Forsberg

    Ja, visst är nationalekonomi svårt! Det är väldigt mycket enklare att tala sanning.

    Det gjorde inte din partiledare när han på rikstinget sa att satsningen på välfärden ökat med 25 procent (115 miljarder kronor) sedan 2006. Skillnaden är snarare 0 procent, om man tar hänsyn till inflation och befolkningsökning – och det måste man ju göra om man tänker nationalekonomiskt och håller sig till sanningen.

    Det gjorde inte Göran Hägglund.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Resurserna till välfärden har ökat oavsett om du räknar i reala termer eller nominella dito. Kritiken har ju varit att välfärden fått mindre resurser. Även du har ju nu insett att så inte är fallet.

  4. JonasE

    Du tycker alltså att det är bra att 140.000 bara försvunnit ??, när dom inte har någon form av lön eller bidrag, så måste man ju fråga sig hur dom klarar sig ekonomiskt idag ??.
    Det troliga är att dom överlever på någon anhörigs välvilja, och när skall Aliansen visa någon välvilja ??.

    På detta så tillkommer rapporter om hur Kyrkan och frivilligorganisationer måste öka sin verksamhet, just för att det blivit fler utanför !!.

    Den relativa fattigdomen ökar ju även den ständigt, och visserligen så är relativ fattigdom inte det bästa måttet på fattigdom, men det visar ju på hur allt för många halkar efter i Alliansens 2/3 Sverige !!.
    Ser man till hur utvecklingen varit mellan 1995 och 2011, så är har klart största ökningen skett efter 2006, alltså med Alliansen 2/3 politik vid rodret, och då måste man ju undra om det faktiskt är var meningen med Alliansens 2/3 politik !!.

    Det sanna bidragsberoendet ökar ständigt, – försörjningsstödet, och därmed så har Alliansens skjutit över statens ansvar på kommuner för att kunna göra sina vettlösa skattesänkningar !!.

    Sen har vi en annan grupp som ni sparkat på för att hyfsa satistiken, de som hade delvis sjukersättning och jobbade delvis, många av dessa friskförklarades av den nya sjukförsäkringen/försämringen men dom jobbar inte mer för det, dom bara blev fattigare men ni ser ju bara till ”vissas” bästa med er politik !!.

    Slutligen så har visserligen Utanförskapet per Alliansens definition minskat, men om man skall citera våran Statsminister så ” utanförskapet?? – hehe !!, ja det beror på hur man vill räkna det”, och minska antalet genom att bara sparka ut dom, är som att minska trafikdöden genom att förbjuda bilar -det lär fungera på papperet men är det bra på det stora hela ??.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Nej det gjorde EU. Vi ville att även Sverige skulle mäta på samma sätt. Det innebär ju inte att ansvaret för att analysera faller bort. Gör man inte en analys av vad statistiken säger kommer ju fel åtgärder att vidtas. De röd-gröna är ett bra exempel på detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.