När dimman lättar

Då har alla oppositionspartier i Riksdagen lämnat sina förslag till budget inför 2014-2018. Det ligger nu 5 olika budgetar på Riksdagens bord. Alliansregeringens, S , MP, SD och V. Kutymen är att man i kammaren ställer alla dessa budgetar mot varandra. Den budget som samlar flest röster vinner. Det handlar inte om ett majoritetsförfarande i denna del.

Nu frångår S, MP, SD och V denna ordning och praxis som styrt Riksdagen de senaste 20 åren. Man tänker bryta loss ett förslag, bilda majoritet kring detta och på så sätt försöka hindra förslaget som är tagit ur en helhet att gå igenom.

En majoritet i en Riksdag kan i stort sett göra vad som helst i den majoritetens namn. Vill den majoriteten ha en annan budget ska man gå ihop om en annan helhet. Alltså komponera ihop ett gemensamt budgetförslag.

 

6 kommentarer

  1. John

    När opinionssiffrornna börjar synas tydligt för dig så har säkert dimman lättat. Du borde ha lite Ödmjukhet och analysera varför folket har svikit KD , men du kan säkert inte stava dig till det , så därför fortsätter du i samma anda .

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Så jag får inte tycka till om andras förslag pga mitt partis siffror är låga i opinionen? Hmmm….

  2. JonasE

    Det har också varit praxis att förankra allt det man vill göra innan man också lägger fram det, men Alliansen har struntat i det och förlitat sig på SD i detta, och SD:s tendens till att ständigt rösta med Alliansen har man förlitat sig på !!.
    Nu vill ju oppositionen spara ca 3 miljarder, och inte ens Anders Borg påstår att dessa 3 miljarder skulle skapa fler arbeten, eller göra något direkt skada om det inte genomfördes, så vad gnäller du egentligen om ?? -att ni inte fick majoritet ??, eller att Alliansen inte fick slösa bort 3 miljarder till ??.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Alliansen fick ju faktiskt större stöd i valet 2010 än i valet 2006. Trots det fick vi inte majoritet. Skulle SD alltid rösta gult i Riksdagen skulle alltid Alliansen vinna. Vi är inte beroende av SD för vår politik. För att S, MP och V ska kunna påverka måste SD aktivt rösta med dem. Det är skillnaden.

      • JonasE

        Nu är det ju så att SD bevisligen oftast röstar med Alliansen, och skulle dom inte göra det så får inte Alliansen igenom sin politik, så skillnaden ligger i att ni bevisligen kastar mer sten i glashus än oppositionen när ni gnäller om SD !!.

        Men frågan kvarstår: vad gnäller du egentligen om ?? -att ni inte fick majoritet ??, eller att Alliansen inte fick slösa bort 3 miljarder till ??.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Nu är ju inte frågan om höjd skiktgräns avgjord ännu i Riksdagen. Men faktum kvarstår. Alliansen är inte beroende av SD för sin politik men det är de röd-gröna. Skulle SD trycka gult i varje votering vinner Alliansen. Enklare än så blir det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.