(S)kandal eller (V)ägran?

Efter dagens votering i Riksdagens kammare undrar man vad man ska tro. Vi hade en tuff debatt igår om det förslag som oppositionen i Riksdagen drivit igenom i ett s k utskottsinitiativ i Finansutskottet. Initiativet handlar om att Riksdagen tillkännager för regeringen att man borde plocka ut förslaget om höjd skiktgräns för statlig skatt ur budgeten.

Riksdagen har ett regelverk kring hanteringen av budgeten. Budgetar hanteras som helheter och klubbas i ett klubbslag vid ett tillfälle. Alla budgetförslag ställs mot varandra och dens budget som får flest röster vinner. Precis så går det till i Umeå också. S och V i Umeå har inte majoritet i kommunfullmäktige. Men den ordning vi är överens om innebär att alla vi övriga partier måste enas om ett gemensamt budgetförslag för att slå S och V. Det förstår alla att det inte kommer att hända. S och V samlar då flest röster kring sitt förslag (inte en majoritet av rösterna) och vinner.

I Riksdagen vill S, SD, MP och V bryta ut en del ur regeringens budgetförslag, bryter mot regelverk och principer, och avslå detta. De har alla lagt olika budgetförslag och borde ju stå för dessa hela vägen i processen men icke.

Idag skulle de upp till bevis och bryta mot regelverket men något hände. En från (SD) borta, Sjöstedt från (V) i Lund, Damberg och Hägg (S) ”glömde bort” att det var votering.

Oppositionen har 3 st fler röster än Alliansen om alla är på plats. Ett kvittningssystem ser till att jämna ut det parlamentarisk läget om någon från Alliansen eller S,V och MP är borta. SD ingår inte i kvittningssystemet. De tre från S och V var inte utkvittade. Det räckte alltså för att Alliansen skulle vinna med 1 röst.

Det är ju surt att S , MP och V aktivt agerat tillsammans med SD i denna fråga. Det måste dock vara ännu surare att förlora tillsammans med SD.

5 kommentarer

  1. JonasE

    Klantskallar finns i alla läger, men de största klantskallarna är Alliansens som vill sänka skatten med lånade pengar, en skatesänkning som dessutom inte ens antas skapa fler jobb från Allianshåll !!.

    Det är som att skjuta sig i foten för att slippa gå, men inte ha en lösning på hur man sen skall ta sig fram !!……Allianspolitiken i ett nötskal !!.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Återigen svepande argument. Man kan naturligtvis ha åsikter om statlig skatt och vid vilken lönenivå den ska inträda. Kan jag nu få ett förslag från dig vid vilken lönesumma man ska börja betala statlig skatt? Utifrån det du föreslår skulle jag vilja ha en liten analys av troliga effekter.
      Tack på förhand.

      • JonasE

        Med den stora arbetslöshet som finns, så måste ju det viktigaste vara att göra något åt detta, och det är INTE att ändra brytpunkt – inte ens Borg försöker påstå att detta skulle skapa fler jobb !!.

        Jobbskatteavdraget är även det ytterst tveksamt som jobbskapare, då belägg för att det skapar jobb från Allianshåll är mer av ”vi tycker nog”, ”vi tror”, ”enligt våra beräkningsmodeller”, men reella bevis lyser fortfarande med sin frånvaro i denna 2:a mandatperiod !!.

        “Definitionen av galenskap är att göra samma saker om och om igen och förvänta sig annorlunda resultat varje gång”…..passar klart in på Alliansen !!.

        Övriga skattesänkningar som restaurangmomsen med flera, har även den haft symbolisk verkan i verkligheten – så svepande argument om att sänk skatt skapar jobb är en paradgren från Allianshåll !!.

        Det som däremot kan beläggas är att sänk skattetryck på 4%, givit minskade intäkter på 4,5%, samt att Inkomstklyftorna och fattigdomen ökat mest i Sverige av de nordiska länderna, och de 10% med lägst inkomst gått minus på Alliansens politik, medans de med högst inkomst får bara mer och mer i vanlig Alliansordning.

        Så 2014 är det dags för en regering som verkligen vill skapa jobb, – inte bara dessa verkningslösa skattesänkningar som ständigt devalverar välfärden och inte skapar jobb !!.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Lite kul att du förkastar mina påståenden men med säkerhet säger att dina är fakta. Du har hela forskningskåren mot dig när du säger att det inte finns belägg för att jobbskatteavdraget inte skapar jobb. Att det däremot inte går att fastslå exakt hur många är en självklart.

          Man måste dock fundera på detta med styrmedel. Skatt är ju ett sådant. Hög skatt på det vi vill att människor använder sig mindre av och låg skatt på det vi vill att folk ska nyttja. Så är hela skattesystemet uppbyggt.

          Om man beskattar arbete för högt innebär det ju att människor växlar arbete mot annat när det inte lönar sig att arbeta mer. Det kan vara fritid, svartarbete eller flutt till andra länder som har lägre skatt på arbetsinkomster. Sen måste allt detta med skattuttag balanseras mot annat vi vill finansiera i vårt land. Här finns en balansgång. En del anser att mer ska göras gemensamt och bestämmas av politiker medan andra tycker tvärtom.

          Det får vi ha respekt för men det synsätt vi intar påverkar självklart storleken på skatteuttaget. Vem anser vi bäst kunna avgöra individers behov av välfärd, politiker eller den som har behoven är ju en annan sådan diskussion.

          • JonasE

            Högre skatt kan visst skapa jobb, då man därmed kan öka antalet offentliga anställda, alternativet är ju då som att Alliansen minska antalet offentligt anställda, då kommer avgiftsfinansiering istället som drabbar de med låga inkomster !!.

            Det tycks ju vara detta som du förespråkar med ditt ”Vem anser vi bäst kunna avgöra individers behov av välfärd, politiker eller den som har behoven är ju en annan sådan diskussion.” -för det kan ju sammanfattas som egenfinansiering eller gemensam finansiering??, och då blir det en fråga om välfärd för den som har råd eller välfärd för den som har behov i slutändan !!.

            Jobbskatteavdragens jobbskapande var ju de första avdragen som forskarkåren var enliga om, men med de senaste avdragen är samma kår eniga om att det inte i närheten ger den effekt ni tror, för det är ”tror” vi talar om, för annars är min fråga -var är då jobben i massarbetslöshetens Sverige ??.

            När det gäller att skattesänka så varför skattesänker man då inte för alla, utan bara vissa ??, den ideologiska motiveringen från Allians/Moderathåll är ju att man gillar klyftor i samhället det har jag förstått, – men håller inte med om på något sätt, däremot så ekonomiskt är det knappast bra då man inte ökat köpkraften för alla utan bara vissa med sin 2/3 politik !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.