Bostäder

Igår träffades länets Näringspolitiska råd och diskuterade bostadspolitiken. Det vi alla är överens om är att det inte finns några ”quick fix” för att komma åt grundproblemen. Det är många samverkande faktorer som hämmar bostadsbyggandet. Alliansregeringen har under senare tid tillsatt 65 olika utredningar och uppdrag för att förändra det som hämmar och förhindrar nybyggnationer.

En del förslag är genomförda och en del kommer nu på löpande band.

Allt har synats, från det kommunala planmonopolets ansvar till byggherrarnas och inte minst regering och riksdags lagstiftande del.

290 särkravslösningar i varje kommun gynnar inte industriellt byggande. Ska ansvaret för byggande lyftas upp på regional nivå? Sverige är ett av de få länder som har planmonopolet förlagt på kommunal nivå. Hur ökar vi konkurrensen bland byggherrarna? Är hyresfastigheten skattemässigt missgynnad gentemot bostadsrätten? Varför bygger inte de kommunala bostadsbolagen mer och kanske säljer av äldre bestånd? Ska hyresregleringen avskaffas?

Ett är säkert, gör vi inga förändringar kommer bostadsbristen att bestå under lång tid framöver.

3 kommentarer

  1. JonasE

    Är det inte också så att de ständigt stigande bopriserna på grund av bostadsbrist även det gör det svårt att genomföra allt för stora byggprogram, då det skulle pressa ner bopriserna och orsaka stora förluster för många som köpt dessa dyra bostäder, – ett slags moment 22 alltså !!.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Det finns ju onekligen ett incitament för de som köper dyrt, att inte vilja se sin villa eller bostadsrätt sjunka i pris.

      • JonasE

        Precis, – och ju längre man väntar med att verkligen bygga fler bostäder, ju värre blir det när man väl gör detta !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.