Begravning med krans

Idag gick riksdagens budgetprocess i graven. Efter att tjänat landet Sverige så väl så länge tog det till slut stopp. En majoritet bestående av Socialdemokrater, Sverigedemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister satte sig över riksdagsordningens paragraf 5:12 och riksdagens juristers tolkning av densamma. Att vinna en enskild votering i kammaren om en i sammanhanget liten sak var viktigare än att värna den budgetprocess som lett till starka statsfinanser och regeringsdugliga regeringar under snart 20 års tid.

Riksdagen kan samla en majoritet i enskilda frågor. Det gäller alla frågor (i stort sett) förutom när budgeten ska antas. Då ställs alla budgetars helheter mot varandra. Den budget som samlar flest röster vinner. Inte den som samlar en majoritet utan det budgetförslag som samlar flest röster. Därefter lever bara den budget vidare som vunnit flest rösters bifall. Om S, SD, MP och V vill något annat måste de samla sig kring en gemensam helhetsbudget. Då och endast då faller Alliansregeringens budget.

I framtiden innebär begravningen av budgetprocessen att alla partier nu kan lägga andrahandsyrkanden till sin egen budget av vitt skilda slag och skapa hoppande majoriteter i olika sakfrågor. Detta utan att ta ansvar för helheten. Eftersom det kommer skapa kaos i regerandet av Sverige inser alla problemet. Enda alternativet är nu majoritetsregeringar i framtiden. Sverige kastas in i ett svårt läge i framtiden.

På kransen står det:

Vila i frid du ordning och reda. Nu plats för godtycke och trixande.

Hälsningar: SD, S, MP och V

7 kommentarer

  1. Pilens

    Sitter man i minoritet kanske man inte ska vara så kaxig.
    Sverige är trots allt en demokrati, dvs det förslag som får flest röster vinner. Inte så svårt, eller?

  2. Erik

    Ja, Anders. Då får man väl ta ut övertidstimmar nästa år som kompledighet i stället. Under kompledigheten kan jag i stället reparera cyklar, fixa grejjer på huset m.m.

  3. JonasE

    Så kan det gå när man inte säkrar en majoritet innan man läggar fram sina förslag, -så som vettiga minoritets regeringar tidigare gjort alltså !!……så Alliansen tar inget som helst ansvar för helheten, och ger SD den makt man nu haft som vågmästare om och om igen, så inför 2014 om man vill beröva SD den makten, så är det röd-Grönt som gäller då dom är närmast egen majoritet, för med Alliansen i makten så är SD vågmästarroll kvar !!.

  4. John

    Va svårt de ska bli nu när vi kan lägga dessa pengar till skola och omsorg istället , där det verkligen är Kaos. Men de finns ju soppkök som hjälper dessa människor som förlorar på skattesänkningen .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.