Nya bostäder i Umeå

Jag har många gånger under många år propagerat för att Bostaden borde sälja en del av sitt enorma lägenhetsbestånd för att kunna öka nybyggnadstakten. Nu börjar den åsikten äntligen att få fäste bland socialdemokraterna i Umeå. Om det har att göra med kommande tronskiften inom partiet eller insikten om att brist på nybbyggnation hotar Umeås tillväxt låter jag vara osagt. Oavsett är det välkommet att socialdemokraterna nu verkar byta fot i frågan.

Umeås tillväxt hotas av att det byggs för lite bostäder. Den absolut i särklass största aktören på hyresrätter som Bostaden är måste ta sitt ansvar. Sälj ut en del av beståndet till privata fastighetsbolag och använd den inkommande likviditeten till att bygga nytt borde vara en självklarhet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet bromsar fortfarande. Inte föga förvånande.

Nu hoppas jag att Bostadens styrelse vågar skrida till verket. Jag är övertygad om att flera fastighetsägare är beredda att köpa en del av Bostadens bestånd. Vägen till ökat byggande av hyreslägenheter i Umeå ligger nu öppen.

8 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men se också till att ekonomin för hela kommunen förbättras genom att stoppa Nannabadbygget som ger en avgrundsekonomi för oss skattebetalare, senast påspätt av överytor på 35 %, 3 000 kvm till 11 300 kvm (som inte ens gått till äventyrbadet som i stället krympt), och Kommunfullmäktige inte fått besluta om som bolagsordningen kräver vid så stora ändringar.

    Nu är Nannaprojektet genom botten, också bokstavligt ner i den blålera staden bygger på.

    För enbart nödvändiga bassänger och placerad på nya Univesitetsstaden, vid IKSU:s simhall, sparas ytor så att 200 mkr vinns i investering och 15-20 mkr i drift per år som ger 750 – 1000 mkr (en miljard) på 50 år. Plus att Nannatomten kan säljas med byggrätt och bostäder ni politiker kan styra till, så att uppåt 100 mkr fås i reda pengar.

    Stålverk 80 stoppades, löntagarfonderna avskaffades och Skellefteå grävde igen en påbörjad badgrop för 50:a utomhus efter kommunsammanslagning. Sedan har nu Umeå på gång att ändra totalt för ett ”stort” och genomfört beslut, hundlatriner. Så då ska inte badbygget vara omöjligt att byta läge och innehåll för.

  2. Marianne Hägglund

    Då undrar jag som hyresgäst hos Bostaden,vad som händer med mitt boende om hyreshuset som jag bor i blir sålt ./Marianne

  3. Maja Larsson

    Jag håller med! Om vi önskar tillväxt måste inflyttarna ha någonstans att bo. Däremot är många oroliga för att nybyggnationer kommer att pressa upp priser, vilket är en oro som jag förstår.

    Tack också för en bra föreläsning hos oss på GF Chansen AB!

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      I alla städer som växer ökar även fastighetspriserna. Det vinner alla på. Hyran bestäms ju på andra premisser än vad som gäller för bostadsrätter och villor.

      Det var roligt att få besöka GF Chansen. Bra med input och bra att få chans att berätta för alla om vårt parti. Tack för att jag fick komma !

  4. Jojje

    Jag är inte mot en försäljning, men undrar varför inte privata kan bygga. Det synes märkligt att säga att det är Bostadens ansvar att bygga fler hyresrätter då man kan konstatera att de som säger det i andra fall hänvisar till att ”marknaden” ska lösa allt och det redan idag är så att Bostaden bygger i stort sett alla hyresrätter.
    Borde inte politiker i stället se sig i spegeln?
    På riksplanet – ändra skattesatserna så det inte är hårdare beskattning på hyresrätter än övriga boendeformer. (Kom inte med att det ligger ett lagförslag, för även om det är ett steg i rätt riktning är det ett myrsteg då det behövs flera elefantkliv.)
    Lokalt – börja se till att det finns vettig mark och att inte byggnadsnämndens ansvarsområde bara söker problem i bygglov och detaljplaner (samt sätter dumma begränsningar i översiktsplaner och områdesbestämmelser) utan i stället söker lösningar.

    Både de röda och de blå har alltså mycket att fixa själva istället för att, som vanligt, försöka föra över problemen på andra.

  5. Malin Dahlqvist

    Vart ska vi hyresgäster som bor i de hyresrätter som säljs till privata fastighetsägare ta vägen då hyran mest troligast kommer att höjas (ännu mer än Bostadens höjningar)? Har inte råd att köpa en bostadsrätt. Har testat bo i hyreslägenhet med privat fastighetsägare och det var rent ut sagt förj-vligt (renoveringar och reparationer kostar men hyresökning gick bra tyckte den ägaren). Då man är beroende av hiss så är inte utbudet så stort. Varför inte bygga enbart hyreslägenheter några år framöver och inte sätta en sådan hög hyra att vanligt folk (dvs vi som kämpar varje dag) har råd att bo?

  6. Lennart Sjögren

    I Gävle har sossarna och vänstern sålt närmare 1500 lägenheter och fattat beslut om att säljs 1500 ytterligare. Allt initierat av Lennart Sjögren( Kd) år 1999 genom motion och Kd:S förslag till budget. Droppen urkalkar stenen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.