Vänsterns sandlåda är full

Ingen har ju undgått debatten som MAX VD och vice VD var ursprunget till. På de sociala medierna har en hätsk debatt pågått där en dels yttringar mynnade ut i att de aldrig skulle äta på MAX mer. Svaret på företagsägares syn på moms- och arbetsgivaravgiftsfrågans effekter, vid eventuell utlovad förändring inom sin bransch, bemöttes med bojkotthot och försök till åsiktstystnad. Sakfrågorna i sig debatteras knappt.

Syftet verkar vara att skrämma eventuellt andra företagare att yttra sig om politiska förslag. Åsikter som inte harmonierar med den svenska vänsterkanten ska tystas. De för framföras fritt av fackförbund på en arbetsplats. De får dock inte framföras av en företagsledning på en arbetsplats. Jag blir riktigt orolig över det offentliga debattklimatet.

Om syftet från vänstersidan är att sätta munkavle på alla företagsägare i detta land är vi som demokrati på väg utför i rasande fart. De företagare som är grunden för resurserna till vår gemensamma välfärd ska inte offentligt få tycka till och informera sina anställda i sakfrågor som berör just deras företag och sina anställda. Ska vi acceptera ett sådant debattklimat?

11 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Ska vi acceptera att arbetsgivare skickar brev till sina anställda och i princip talar om hur de ska rösta, för annars kan de ju förlora jobben, för det är vad detta brev ger som budskap!?
    Arbetsgivarna har sin arbetsgivarförening som minsann inte för någon tyst och tillbakadragen tillvaro, tvärtom! Och det är sällan och aldrig till vänsterns fördel! Ändå blir det ett välda liv på er borgare då LO tar parti för sina medlemar, för det är det de gör, då ni skriker er hesa om att man gynnar Sossarna!
    MAX ägare har kunnat ge sin syn på saken, men verkligen inte genom brev till sina anställda!
    Ni som skriker om Vänstern och den farliga KOMMUNISMEN! Detta har väl ändå drag av kommunism, och att man vill styra över sina anställda?!
    Det är väl ändå helt fel sätt att föra politisk debatt på!

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Läs vad MAX VD skriver i veckobrevet. Ömma tår om man skulle tolka det som att MAX försöker påtvinga hur någon anställd ska rösta. Ser det som en arbetsgivare som påpekar konsekvenserna av viss förd politik. Om det tolkas som ett hot…ja vad säger det om politiken i sak? Så en arbetsgivare i dagens Sverige ska hålla käft om de konsekvenser politiska beslut kan få för företaget och sina anställda….Fel väg att gå. Hur ska regelverket se ut där det står vad en arbetsgivare får uttala eller inte?

  2. JonasE

    NU var ju syftet från Max att tala om för sina anställda hur dom skall välja i valet, som var orsaken till detta, att det sen försöker bortförklaras på olika sätt frångår inte detta faktum, och skall vi acceptera ett sådant debattklimat??, där man blir tillsagd att rösta på ett visst sätt ??….annars blir du av med jobbet !!.
    När det i själva verket är sina egna mångmijon utdelningar dom är rädda om i Max ledningen !!.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Läs vad MAX VD skriver i veckobrevet. Ömma tår om man skulle tolka det som att MAX försöker påtvinga hur någon anställd ska rösta. Ser det som en arbetsgivare som påpekar konsekvenserna av viss förd politik. Om det tolkas som ett hot…ja vad säger det om politiken i sak?

      • JonasE

        Det största problemet i detta debattklimat är det eviga siffertrixandet från Allianshåll, och bristen på verklighets baserade fakta argument på grund av detta -då skattesänkningarna från Alliansen över lag skapat marginellt med NYA jobb….eller skall du siffertrixa och påstå något annat ??.
        De stora konsekvenserna som Max VD skriver om ligger mer troligt i att han inte kan ta ut 100miljonervinster längre om det blir regeringsskifte, att det skulle påverka verksamheten i övrigt är tveksamt då skattesänkningarnas effekt mest visade sig på vinstmarginalerna för ägarna, men lite på själva jobbskapandet !!.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Men du måste ju sätta in allt i en kontext. Finanskrisen som slagit sönder hela världsekonomin. Tror du Sverige kan isoleras från omvärlden. Alla resultat måste ses i det ljuset annars blir ju analysen fullständigt uppåt väggarna.

          • JonasE

            Det är ju just det som är problemet, när ni driver en skattesänkarpolitik som inte just skapat jobb, men ni siffertrixar ständigt och påstår att det gör detta i alla fall, och därmed så slösar ni bort de pengar som skulle behövts för att skapa riktiga jobb och hjälpa upp den dålig ekonomin, att ni hjälpt större företag att öka på sina egna vinster har ju bevisligen inte skapat just fler arbeten, men har dock dränerat skatteintäkterna och budgetutrymmet för att faktisk skapa fler jobb………..men ni skiter uppenbarligen i detta, och gömmer er fortsatt bakom siffertrix, -är det viktigare att det skall låta bra, än att faktiskt vara bra ??.

  3. Urban Bengtson

    Orolig över debattklimatet? Lyssna då av om företagare, på hög nivå också, i Umeå som inte vågar yttra sig om Nannabadbygget. Man vill inte stöta sig med kommunen. Så var det, och är för Umeå SS, man hotades av två högs kommunalråd, om protest så ingen 50:a och inget nytt.

    Nu har jag mött arkitekter och byggföretagsledare som säger det dummaste dom sett om Nannabadlösningen, men vill inte göra det utåt. Av rädsla för att inte få nya uppdrag. Om detta tiger politiken i Umeå, men höjer rösten nu i MAX-debatten.

    Och trots att högsta kommunalrådet hotat mest och inte vill ha en 50:a som klarar SM-kraven, tror han nu att det gör det och hoppas på SM på långbana och därmed SM-vecka sommar. Men underkänt är det och kan aldrig klara kraven liksom ingen utemiljö, så inga sommar-SM-veckor, utan vi få åka till Sundsvall i stället.

    Byggs kommunens aviserade bostäder på grusplanen vid simhallen där vallaby och mycket annat för skid-SM:et var, blir det inga SM på skidor där, och ingen SM-vecka mer. Så Nanna-50:an stoppar två stora arrangemang för Umeå, men även där vågar näringslivet inte yttra sig, än.

    Mina simidéer och på campus klarar SM och till halva Nannabadkostnaden, investering och drift. Det bekräftar badbranschen för mig. Och vill någon politiker eller parti ta till sig detta, och stoppa Nannabadbygge, så ges möjlighet till både SM-vecka vinter och sommar. Tänk båda veckorna under 2018, nästa val, då är Umeå bäst i Sverige i idrottsarrangemang!

  4. Ann

    Max+regeringen=sant

    Almedalsveckan 2010: Max bjöd alla deltagare på hamburgare, med vd:n bakom grillen.

    Oktober 2011: Dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) besöker Max för en presskonferens om restaurangmomsen.

    Januari 2012: Restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 procent. Snart drar Max igång den prisade reklamkampanjen Moms Filibabba.

    Februari 2012: Max skickar presentkort på hamburgare till alla riksdagsledamöter för att tacka för sänkningen av restaurangmomsen. Tilltaget polisanmäls för misstänkt mutbrott.

    Maj 2012: Max berättar att de skapat 200 nya jobb sedan sänkningen av restaurangmomsen. Dessutom genomför restaurangen en marknadsundersökning för att se hur mycket billigare en dagens lunch blivit på svenska restauranger sedan momssänkningen.

    April 2013: Max vd Richard Bergfors intervjuas i Besöksliv och säger att restaurangmomsen fått företag att satsa.

    Januari 2014: Max skickar ett brev till sina anställda där de varnar för katastrof om S och V vinner valet och därmed höjer restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Fortfarande har du inte bevisat något som din inledande mening vill påskina.

    • Östen Eriksson

      Ann, tydligen har du lyckats glömma att Mona Sahlin, Lars Orly, Maria Wetterstrand i sitt valmanifest lovade sänkt restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.