Lasse Jacobson (V) trampar på grundlagen

Idag besvarade tekniska nämndens ordförande i Umeå, Lasse Jacobson (V), min fråga om varför han inte lämnat ut offentliga handlingar.

Bakgrunden är en förfrågan från en medborgare om att få se Jacobsons utgående e-post. Lagen är tydlig. Utlämnandet ska ske omedelbart eller snarast om frågor kring ev sekretess måste utredas. Efter 47 dgr och åtskilliga påminnelser hade handlingen inte lämnats ut. JO fick en anmälan och har erinrat kommunen.

På min fråga i dagens kommunfullmäktige var inte det självklara svaret: – jag gjorde fel och ska fortsättningsvis inte göra om det. Nej Jacobson började ifrågasätta grundlagen, sade att han efterforskade vem som låg bakom den anonyma e-post adressen som skickat begäran.

Synnerligen allvarligt då en förtroendevald ordförande i en kommunal nämnd ifrågasätter rätten att få ta del av hans e-post. Tror sig vissa vänsterpartister stå över grundlagen?

Jag blir mycket bekymrad över att öppenheten i vår kommun eroderar i takt med vänsterpartiets intåg i kommunledningen. Begär nu att gruppledaren för vänsterpartiet i Umeå, Tamara Spiric, offentligt tar avstånd från Lasse Jacobsons syn på den svenska grundlagen, tryckfrihetsförordningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.