Vallöften förutsätter något

Som alltid när vi närmar oss ett val kommer många vallöften av än det ena och än det andra slaget. Vissa löften mer trovärdiga än andra. Andra löften mer av önsketänkande och drömmar.

Oavsett är det två fundamenta som måste till innan några vallöften kan genomföras i praktiken.

 

1. Det måste finnas något att fördela innan detta något kan fördelas.

2. Politiken måste genomföras i samarbete med andra partier för att skapa majoritet.

 

Företagandet i vårt land, och ett konkurrenskraftigt sådant, är grunden för genererandet av skatteintäkter. Om inte vårt näringsliv växer och klarar konkurrensen med övriga världen kommer vi till slut bara att kunna fördela nedskärningar. Den politik som förespeglar allmosor till alla utan att även klara av att föra en politik med fokus på företagandets villkor kommer inte långt med sina valöften.

Det som partierna föreslår måste även gå att genomföra i praktiken i samarbete med andra partier. Inget parti kommer att få egen majoritet i vårt land efter valet. Det innebär att ett samarbete måste till där ett kompromissande är mer regel än undantag i ett sådant samarbete. Ett samarabete mellan partier med alltför olika syn på dels företagandets villkor och dels utformandet av välfärdspolitiken kommer bokstavligen att tillsammans gå i den berömda väggen.

 

 

4 kommentarer

  1. Isak

    Politiken måste genomföras i samarbete med andra partier säger
    Herr Sellström. Ändå går allianspartierna ut med egna löften utan
    att ha fått dom sanktionerade av den egna regeringen. KD med
    Hägglund i spetsen lovade vid förra valet 1 kr. lägre bensinpris,
    efter det att Borg tagit KD i örat så blev det ingen sänkning. KD
    med Maria Larsson lovade VIP-kort för Multisjuka till sjukvården.
    Idag är det dom multisjuka som får stå längst bak i köerna.
    Herr Hägglund och KD har varit bland dom största löftesspridarna
    och har nog inget att lära till andra partier. Problemet inför det
    kommande valet är om en röst på KD eller C är värt någonting.
    Eller blir det valsamverkan som när C hjälpte in KD till riksdagen??

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Hmm..om det nu är så dåligt med jobbskatteaVdrag…varför vill då S behålla alla?

      • John

        Tja , de kanske finns andra vägar att finansiera välfärden med . Men ni i Alliansen vill ju inte vara med och betala för det , och arbetslösheten har ju nått katastrofala höjder . Mycket har ni åstadkommit med er politik men tyvärr bara till nackdel för oss arbetare . Man fick en riktig tankeställare när man blev arbetslös 10 000 kronor från A-kassa om du ens får ut det . Av den ersättningen ska du betala för TV-licens , bilskatt, bilförsäkring , hyra , internet , telefon och du ska besöka arbetsförmedling samt arbetsgivare och visa att du är aktiv när du är arbetslös , jag glömde att jag ska ha mat också . Berätta hur man tänkt i Alliansen när ersättningen sänktes . Samtidigt öser man pengar över Politiker som sparkats från jobbet ( Gunilla Karlsson M. ) , bara ett ex av alla . Du ska ju vara kristen å värna de fattiga ( ca. 60-70000 utförsäkrade ) . Du ser ut att vara stolt över vad du åstadkommit med eran politik . ( PS. jag har jobb , blev bara en 4-vec period med A-kassa , tog 3 månader innan jag fick de där bidraget som du kallar det för )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.