Koppargården, Carema och Kommunen

Vem har undgått DN:s s.k avslöjande om Koppargården och Carema? Dagens samhälle är den tidning som grävde på djupet i ärendet. De avslöjade att allt som beskrevs som en skandal inte var en skandal. Utifrån denna s.k skandal har debatten om vinster i välfärden uppstått. När DN beskrev vägningen av blöjor som något förfärligt och oacceptabelt kunde den någorlunda kritiskt lagda person via socialstyrelsen få vetskap om att det är kutym och norm att väga blöjor inom äldreomsorgen.

Nu har Vårdförbundet följt upp de årliga brukarundersökningar som görs på Koppargården. De visar att resultatet för upplevd kvalitet, trivsel och trygghet sjunkit dramatiskt sedan kommunen tog över driften. Personalen har i en annan tidning varit tydlig, allt var bättre under Caremas tid.

Man ska aldrig bygga en politik på felaktiga underlag. Man ska aldrig låta sig dras med i känslomässig beskrivningar av något innan man ordentligt tagit reda på vad som hänt eller vad som ligger till grund för det som hänt. Man ska aldrig låta sig luras att tro att kvalitet och utveckling går hand i hand med monopol och inskräkningar. Historiken talar sitt tydliga språk. Generellt kamn man säga att olika alternativ utvecklar och förbättrar om än en del snedsteg och misstag sker på vägen, medan monopol konserverar och hindrar samt tenderar att gömmer undan det som går fel.

En kommentar

  1. JonasE

    Något som också har sjunkit sedan kommunen tagit över är Lex-anmälningar, liggsår och vinstuttag……bara goda ting !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.