Miljözon skapar osund konkurrens

Idag ställde jag och gruppledaren för Kristdemokraterna i Umeå, Veronica Kerr, en interpellation i kommunfullmäktige i syfte att lyfta frågan om risken för osund konkurrens pga miljözonens införande i Umeå. VK har redan skrivit om detta i en artikel.

Låt mig vara tydlig. Miljözonens införande i Umeå är inte bara bra utan ett måste för att komma till rätta med miljöföroreningarna i centrala Umeå. Därom är vi alla överens.

Problemet dyker upp när vissa företagare/åkare följer fattade beslut och i god tid investerar i en miljövänligare maskinpark. När de sedan ska utföra transporter åt sina kunder för att transportera in varor i miljözonen upptäcker de plötsligt att de tappar jobb. Det finns helt enkelt billigare alternativ att tillgå. Detta eftersom kommunen beviljar dispenser till andra åkare som i tid inte ställt om sin fordonsflotta.

Det som vi Kristdemokrater uppfattat och varit med att fatta beslut om är att inga dispenser skulle ges för att kunna köra inom den upprättade miljözonen. Tiden mellan beslut och ikraftträdande av miljözonen har varit så långt att alla haft möjlighet att hinna med i omställningen.

Lasse Jacobsson (V) svarade på vår interpellation undvikande och menar att dom enligt gällande trafikförordning kan ge dispenser. Vän av ordning inser att man även kan följa fattade beslut att inte ge dispenser. Resultatet är nu att osund konkurrens råder mellan de som tar ansvar för miljön i tid och de som kör på dispens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.