Maria 2 år

Inget berör så mycket som när barn råkar illa ut. Blev igår intervjuad av P4 Västerbotten angående fallet med den Armeniska familjen och den två-åriga Marias öde. Du kan lyssna på inslaget här. Tragiskt för familjen och fosterföräldrarna.

För att minska risken för att situationer som denna inte ska uppstå har beslut fattats om att ändra lagstiftningen. Ny lagstiftning börjar gälla 1/7 i år. I den går man från ”synnerligen ömmande skäl” som gäller idag till ”särskilt ömmande skäl”. Det skulle i klartext förmodligen betyda att familjen från Armenien och Maria skulle få stanna i Sverige.

Alliansregeringen och MP, som står bakom lagstiftningsförändringen, har tagit fram riktlinjer för vad som skulle betraktas som ”särskilt ömmande skäl”. En av dessa är om ett barn är omhändertaget av sociala myndigheter.

Min tolkning är att om fallet prövats efter den nya lagstiftningen skulle familjen fått stanna. All lagstiftning i princip gäller bara framåt och aldrig bakåt i tiden. Det är bekymret i detta fall. Kristdemokraterna har också länge drivit att Barnkonventionen skulle inkorporeras i svensk lag. Det utreds nu för fullt på initiativ av barnminister Maria Larsson (KD). Vi kan inte idag säga att utfallet för Maria och hennes familj skulle gjort någon skillnad om Barnkonventionen varit på plats fullt ut. Men vi kan konstatera att det säkerligen skulle ökat chanserna till en annan utgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.